Het festival PopMonument in Bergen op Zoom wordt dit jaar een bijzondere ontdekkingstocht waarbij bezoekers kunnen genieten van verrassende acts op erfgoedlocaties. 

Het festival richt zich dit jaar voor het eerst op het vertellen van de verhalen achter de monumenten waar de optredens plaatsvinden.

"Het wordt voor de bezoekers sowieso weer een bijzondere belevenis en het is absoluut de moeite waard om PopMonument 2016 te bezoeken", aldus Merijn Sitsen; festivaldirecteur PopMonument.

Dit jaar wordt voor de derde keer PopMonument georganiseerd in de Bergse binnenstad. Het festival heeft zich in die tijd ontwikkeld van een kleinschalig evenement tot een bijzondere belevenis voor liefhebbers van muziek.

Vorig jaar werd het festival onderscheiden met de Brabantse Erfgoedprijs en sindsdien heeft de organisatie hard gewerkt om het evenement verder door te ontwikkelen.

Optredens

Dit jaar staan er meer namen en monumenten op het affiche dan voorgaande jaren. In totaal spelen zo’n 30 bands en artiesten op ongeveer 20 verschillende locaties in de binnenstad van Bergen op Zoom.

Met onder andere Daan, ZES, Gabriel Rios, Eerie Wanda, Laïs, Indian Askin en tal van andere eigenzinnige namen, trekt PopMonument de muzikale fijnproevers naar Bergen op Zoom.

"Indian Askin is een band die het afgelopen seizoen zo’n beetje alle festivals heeft plat gespeeld. Ze zijn echter nog lang niet klaar en staan te trappelen om in Bergen op Zoom ook een topshow te verzorgen", vertelt Sitsen over een van de bekende bands tijdens het festival.

Verhalen

PopMonument valt samen met het Kunsten in de Monumenten weekend in Bergen op Zoom. Het verhaal van het monument speelt daarmee net als voorgaande jaren een grote rol. Dit jaar is er voor gekozen om in te spelen op het thema van de Nationale Monumentendag; Iconen en Symbolen.

Lokale kunstenaars maken op hun eigen wijze de vertaalslag tussen thema en verhaal van de deelnemende erfgoedlocaties, wat tijdens PopMonument onderdeel van het programma zal zijn.

"Deze vertaalslag beloofd een heus spektakel te worden. We hebben erg ons best gedaan om de beste kunstenaars te zoeken om het verhaal van de monumenten te vertellen. Hiermee ontwikkelen we ons festival nog verder tot een uniek evenement in Nederland", benadrukt Sitsen.

De organisatie werkt voor de organisatie van het evenement samen met Stichting Bezichtiging Monumenten. In aanloop naar het festival worden teasers van de kunstzinnige invullingen gedeeld op de social media-kanalen van PopMonument.

Vinylmarkt

Op zondag 11 september vindt van 12:00 uur tot 17:00 uur een Vinyl & Vintage Markt plaats. In de Bosstraat, Korte Bosstraat en Kop Grote Markt kun je genieten van vinyl, vintage, food, music en drinks.