Zo’n 250 kinderen timmerden er tijdens de Jeugdland Speelmeerdaagse in Bergen op Zoom lustig op los.

Het thema luidde Zeerovers. Dus verrezen er op het terrein van Weggemans piratenschepen in vele vormen en maten, traditionele hutten en bouwwerken met twee verdiepingen. De fantasie kreeg de vrije loop. Twee dagen achter elkaar klonken er timmergeluiden, maar vrijdag verplaatste het evenement zich naar zwembad Haestinge voor zeeroverspelletjes.

Samenwerking

Papa’s, mama’s en grootouders hielpen de kleintjes bij het verwezenlijken van hun bouwplannen. De anderen, tot wel 14-jarige constructiewerkers, lukten het zelfstandig een object in elkaar te flansen. Evenementen Comité Smalstad (ECS) organiseerde in samenwerking met zondagschool De Zaaier, zwembad Haestinge en de Dorpstafel voor het vijfde jaar de speelmeerdaagse.

Het thema was van tevoren bekend gemaakt. Meerdere kinderen hadden dan ook een blauwdruk meegenomen naar de werkplaats van Jeugdland.

Lustrumeditie

"Deze lustrumeditie verloopt boven verwachting goed en voor het eerst met drie dagen mooi weer. De kinderen gaan goed met elkaar om. Er zijn weinig incidenten", aldus Cees van der Wielen van ECS. Hier en daar waren wat vingers en voeten de klos. Ook werden er kleine aanvaringen met spijkers gemeld.

Na vijf jaar weet de organisatie wel hoe ze de speelmeerdaagse moet aanpakken. "Al doende leren we en weten we dat 250 kinderen het maximum is om goed toezicht te kunnen houden." Om materiaal zit ECS ook niet verlegen.

"We hebben de nodige enthousiaste sponsoren die het mogelijk maken om het voor de kinderen gratis te houden. En na een oproep via Facebook was er een groot aanbod van hout."

Achtergronden

Bij de speelmeerdaagse doen de achtergronden van de kinderen er niet meer toe. De knullen en meiden bouwen samen, spelen samen spelletjes, genieten samen van Bijbelvertellingen en zwemmen samen. De meesten komen van Sint-Maartensdijk en Scherpenisse, maar ook van andere Thoolse kernen en verder weg.

Van der Wielen: "Strijd zien we om maar een ding en alleen in het eerste uur. Dan willen ze allemaal het mooiste hout verzamelen." De tienjarige Fleur Weggemans uit Sint-Maartensdijk bouwde met haar zusje en vriendinnen aan een geheime boot mét vloerbedekking.

"De bovenverdieping stevig krijgen is lastig, maar we zijn blij met het resultaat." De 12-jarige Smerdiekenaar Joran Janssen werkte samen met zijn zus, broer en vrienden aan het grootste en, met de mast erbij, hoogste bouwwerk. "We hebben een kast, een tafel en hekjes op de bovenverdieping."

Sluitingsdreiging

In zwembad Haestinge zijn vrijdag zeeroverspelletjes gespeeld, maar is er ook op ludieke wijze stilgestaan bij de sluitingsdreiging van het verouderde zwembad. De kinderen beschilderden spandoeken met daarop teksten als: ‘Wij willen het zwembad voor geen goud missen’ en ‘Wij willen zwemmen’.

De spandoeken zijn tegen de hekken bij het zwembad geplaatst. Van der Wielen: "Het is een spontane actie en leuker dan handtekeningen verzamelen. Of het helpt…? We zullen zien." De Jeugdland Speelmeerdaagse en daarmee ook de zomervakantie is vrijdagavond besloten met een zeeroversspeurtocht door de Smalstad.