Op de vooravond van het nieuwe seizoen is zwemster Nienke Jonk (14) letterlijk in de bloemetjes gezet door de gemeente Woensdrecht. Burgemeester Steven Adriaansen en wethouder Sport Hans de Waal deden dit naar aanleiding van haar succes in het afgelopen seizoen. Zo behaalde de zwemster uit Hoogerheide maar liefst 27 gouden medailles, waarvan vier van (inter)nationaal niveau.

Overweldigd door alle aandacht neemt Nienke lachend de bloemen en het bijbehorende wielershirt in ontvangst. "Dik verdiend", herhalen een trotse burgemeester en wethouder een aantal keer.

Zwemtalent

Een primeur voor de gemeente Woensdrecht. “Voor het eerst zit er een zwemkampioen uit onze gemeente aan onze tafel”, lacht sportwethouder De Waal. “En ze heeft gelukkig nog een makkelijke naam ook.”

Het doet de wethouder deugd dat er naast wielersucces ook goed wordt gescoord in de andere sporten. “Het is zeker niet alleen wielrennen, maar nu dus ook zwemmen, triatlon, golf. We hebben een zeer talentvolle regio blijkt maar weer.”

De 14-jarige zwemster uit Hoogerheide is trots op de erkenning vanuit de gemeente Woensdrecht. Ze geeft aan dat ze veel moet overhebben om haar sport op hoog niveau te blijven uitoefenen. “Ik train zeker 22 uur per week, verdeeld over ochtend- en avondtrainingen.”

27 keer succes

De carrière van Jonk ging na het behalen van haar laatste zwemdiploma in een stroomversnelling. Ze ontgroeide al snel het niveau van haar plaatselijke zwemvereniging de Zilvermeeuw en vertrok naar het nabijgelegen Hieronymus.

In de afgelopen seizoenen ontplooide de 14-jarige zwemster zich tot een echte Brabantse kampioene. Het afgelopen seizoen werd ze op maar liefst 23 van de 26 onderdelen de beste van Brabant. 

Naast de gouden medailles tijdens de Brabantse kampioenschappen, behaalde Jonk ook goud tijdens de Swimcup in Eindhoven en de 50 meter vlinderslag tijdens het NK. Daarnaast werd ze eerste in Antwerpen en tijdens de Nederlands jeugdkampioenschappen.

Olympische Spelen

De huldiging vindt plaats in de laatste week van haar zomerstop. Vanaf nu keert Jonk terug in het dagelijkse ritme weer en staat de agenda alweer volgepland met trainingen en (inter-)nationale topwedstrijden.

“Vanaf komend seizoen verhoogt Nienke het aantal trainingen in Eindhoven naar drie keer per week”, vertelt haar vader Jan-Willem Jonk. “Dit is vooralsnog het maximale, aangezien ze te jong is om op zichzelf te wonen. In Eindhoven leert ze meer van haar bondscoaches en kan ze stappen zetten in het richting van haar droom.”

“Mijn droom is nog altijd meedoen aan de Olympische Spelen van Tokyo”, vertelt ze. “Dat is waar ik momenteel voor train.”

De eerste wedstrijd van Jonk is op 25 september. Dan zwemt ze mee met het estafetteteam van Hieronymus tijdens het Nederlands kampioenschap in Eindhoven.