Minister Ard van der Steur onder de indruk van aanpak georganiseerde misdaad

Minister Ard van der Steur (Veiligheid & Justitie) heeft dinsdagmiddag een zogenaamd flitsbezoek gebracht aan Bergen op Zoom.

Daarbij sprak hij onder andere met burgemeester Frank Petter en de politie over de ondermijnende criminaliteit in de regio. De burgemeester overhandigde aan het eind van het bezoek een boekje genaamd ‘Joris en de draak’ aan de minister; een nieuwe manier om criminelen hard aan te pakken.

Het project Joris en de Draak is nieuw en volgens burgemeester Petter is het een metafoor voor de bestrijding van de criminaliteit. "De draak is een veelkoppig monster, dat Joris (wij) toch in het hart proberen te raken." De burgemeester omschrijft het project als courage 2.0. In de eerste fase werden coffeeshops gesloten.

In de tweede fase wil de gemeente meer samenwerken. "We willen niet alleen de symptomen bestrijden, maar door slim gebruik te maken van ons netwerk met onder andere de politie, de belastingdienst en onze eigen ambtenaren willen we deze drugsnetwerken helemaal oprollen."

Extra geld

Minister Ard van der Steur noemde het project ‘interessant’ en was onder de indruk van de andere projecten die werden besproken. "Het is fantastisch om te zien dat ambtenaren ondanks de risico’s bereid zijn om deze aanpak door te zetten."

Van der Steur gaat zich dan ook hard maken om bij de volgende begroting minstens evenveel, maar het liefst meer geld in dit soort projecten te pompen. "We zien dat we het criminelen moeilijker maken. De georganiseerde misdaad is misschien nog niet afgenomen, maar het is wel duidelijker in beeld gebracht."

NUwerk

Tip de redactie