Reportage: Meer dan 330 Jeu de Boulers op banen Rozenoord

Meer dan 330 deelnemers hebben van 26 tot en met 28 augustus op het sportpark Rozenoord meegedaan aan de 18e editie van het Jeu de Boules-spektakel Brabantse Wal Masters.

De organiserende vereniging blikt uitermate tevreden terug op een geslaagd toernooi, dat drie dagen lang onder stralende weersomstandigheid kon worden gespeeld.

Lopend langs de druk bezette banen van JBV Petangeske verdwijnen al snel mijn persoonlijke vooroordelen. Ik zag ze regelmatig, als het mooi weer was tenminste, maar vooral opvallend door hun hoge leeftijd.

Ze rolden of gooiden, tussen het gezellig keuvelen door, de ijzeren kogels over de vaak hobbelige publieke banen in onze gemeente. Ondanks of misschien wel vanwege hun zware gewicht weigerden de kogels de richting te blijven volgen waarin ze gerold werden.

Ik dacht daarbij weleens: "Het is waarschijnlijk moeilijker dan ik denk."

Masters

Voor mijn bezoek aan het Jeu de Boules evenement verkoos ik de zaterdagmiddag. Die dag werd immers het Brabantse Wal Masters toernooi gespeeld. Een categorie 2 toernooi waar uitsluitend personen met een licentie aan mee konden doen.

Uniforme kleding verplicht en een eerste prijs van 400,00 euro. Gegarandeerd nog wel! Het duurde maar enkele minuten en toen wist ik het zeker: "Jeu de Boules leeft! Bij oud en jong."

Topdeelnemers

Onder de 92 deelnemers vallen mij enkele, vooral jonge spelers op. Ze dragen onberispelijke in hoofdzaak oranjekleurige sportshirts. Nergens is er een clubnaam te bekennen, maar op de ruggen prijkt de tekst ‘NEDERLAND’. Het blijken nationale topspelers en –speelsters te zijn.

Een van hen is de 18 jarige Mario Blom uit Zaltbommel. Hij maakt deel uit van het Nationaal selectieteam Nederland in de categorie beloften, mannen en vrouwen in de leeftijd van 18 tot en met 23 jaar. Hij maakte op 8 jarige leeftijd, door toedoen van een schoolmeester op zijn basisschool, kennis met de sport waarin hij zich jaar na jaar verder specialiseerde.

Hij bleek een natuurtalent en eind september/begin oktober vertegenwoordigt hij Nederland op het Europees kampioenschap in Monaco. "Voor de selectiespelers zijn een aantal aansprekende en sterk bezette toernooien in binnen- en buitenland uitgekozen om het echte wedstrijdgevoel te kunnen krijgen voor het EK," licht hij zijn aanwezigheid in Bergen op Zoom toe.

Ook JBV Petangeske is de komende tijd goed vertegenwoordigd op kampioenschappen. Ook Wessel Geertse neemt in oktober deel aan het E.K. in Monaco, terwijl Tom van der Voort meestrijdt om de wereldtitel in Madagaskar. Lieke van der Voort kan in 2017 aan de bak tijdens het Europees Kampioenschap in Gent.

Leeftijd

Hij zit geconcentreerd op zijn rollator langs een van de banen waar twee koppels een sportieve strijd met elkaar uitvechten. Hij leeft zichtbaar mee wanneer het koppel, dat duidelijk in winnende positie ligt, door de laatste welgemikte worp van de tegenstander alsnog het onderspit moet delven.

Jef Schram wordt in oktober 90 jaar en volgt de verrichtingen van het Petangeske, de club waar hij inmiddels 28 jaar lid van is, op de voet.

"Twee jaar geleden ging het niet meer en ben ik ermee gestopt. Omdat het niet zozeer een fysieke, maar vooral technische en tactische sport is, kun je het tot op hoge leeftijd blijven spelen. De opmars van de jeugd is niet te stuiten. Het is vrijwel onmogelijk om daar nog van te kunnen winnen", zegt Jef.

Tip de redactie