Veerpont tussen Tholen en Bergen op Zoom moet nog groeien

Zoon Eric en vader Hans Portegies varen al sinds 1 juli met veerpont Navigator van Bergen op Zoom naar Tholen, door naar de Oesterdam en weer terug naar Bergen op Zoom.

Iedere donderdag, vrijdag, zaterdag en zondag leggen zij op iedere plek drie keer aan om bezoekers mee te nemen voor een rondje over het Bergse Diep. Vanaf september vaart het pontje alleen nog op zaterdag en zondag. Het is kwart voor elf in de ochtend als de Navigator aanlegt bij de jachthaven van Bergen op Zoom.

Er stappen geen mensen van de boot en als de Navigator een kwartiertje later weer vertrekt is het nog steeds leeg. De boot is ‘s ochtends vertrokken vanuit Waterrijk Oesterdam, maar ook daar waren geen toeristen, dagjesmensen of watersportliefhebbers die gebruik wilden maken van het pontje. 

Aan het weer kan het haast niet liggen. De thermometer geeft 28 graden aan en op de boot is het aangenaam met een heerlijk briesje. Maar, als de boot na drie kwartier in de haven van Tholen aankomt stappen wederom geen gasten aan boord. "Waarschijnlijk komen de toeristen vanmiddag", vertelt Eric Portegies hoopvol.

Het idee

Het was in december vorig jaar toen Eric (44) en Hans (70) Portegies het idee kregen om te starten met een veerpontje. Ze kochten een oude boot en haalden het hele interieur eruit. Bloed, zweet, tranen en heel veel tijd heeft het gekost, maar het eindresultaat mag er wezen.

Dit jaar wordt beschouwd als een pilot waarin vader en zoon kijken wat er goed loopt en wat er nog beter kan. "We hebben er nog niet veel rugbaarheid aan gegeven", vertelt Eric. "Maar, mensen komen wel, omdat ze het via via horen en het is bekend bij de VVV." Eric en Hans Portegies komen zelf uit de binnenvaart.

Vader Hans is inmiddels gepensioneerd, maar zoon Eric werkt nog altijd als zelfstandige op binnenvaartschepen. "Ik heb het zo kunnen regelen dat ik steeds een week werk en dan weer een week vrij ben. In de weken dat ik vrij ben zit ik op de Navigator", legt hij uit. De andere weken neemt zijn vader de honneurs waar.

Ambities

De afgelopen weken trok de Navigator zo’n veertig gebruikers per week. Ook op zaterdag heeft Eric weer een groep gepland staan van zo’n dertig man. Vooralsnog een mooi aantal volgens Eric Portegies. "Deze ronde varen we nu voor niets en dat is jammer. Al stappen er maar vijf mensen aan boord, dan zijn we al tevreden. Je ziet de mensen gewoon genieten op het water en daar doen we het voor." 

Volgens Eric weten veel mensen uit de stad niet wat er allemaal te doen is op het water. Er zijn dan ook grote plannen voor volgend jaar om de dagelijkse rondjes uit te breiden met dagtochten. "We kunnen een keer naar Antwerpen varen, een rondje Oosterschelde of we varen naar de Mosseldagen in Yerseke." 

Wellicht dat de boot volgend jaar twee keer op een dag gaat varen, maar dat is nog onzeker. Vader Hans ziet het al helemaal voor zich. "Mensen kunnen met een klapstoeltje in de hand aan boord stappen in de richting van de Oesterdam. Dan kunnen ze daar de hele dag zonnebaden en zwemmen en ‘s avonds kunnen ze met het pontje terug naar huis. Ze hebben geen last van file’s of iets dergelijks." 

Zoon Eric ziet graag dat het pontje opgenomen wordt in het fietsroutenetwerk, zodat mensen in Tholen op kunnen stappen en in Bergen op Zoom hun fietsroute kunnen vervolgen. "Volgend jaar gaan we bij de opstapplaatsen ook vlaggen plaatsen, zodat we nog beter zichtbaar zijn."

Kijk voor tijden en prijzen van Veerpont Navigator op de website van Waterpoort Werkt.

Tip de redactie