Ziekenwagens in ruim 10 procent van de gevallen te laat

De Regionale Ambulancevoorziening Midden- en West-Brabant heeft de cijfers van het tweede kwartaal bekendgemaakt. 

Daarin is precies af te lezen hoe vaak de ambulances op tijd waren en hoe vaak de ambulances de aanrijtijd van 15 minuten na melding ter plaatse heeft overschreden in de gemeente Steenbergen. In het eerste kwartaal van 2016 kwamen er 208 meldingen binnen bij de ambulancedienst, waarbij 28 keer de aanrijtijd van een kwartier werd overschreden.

In het tweede kwartaal van 2016 gaat het om 200 meldingen, waarbij 21 keer niet aan de aanrijtijd werd voldaan. Dat is iets meer dan tien procent van het totaal aantal meldingen. Het gaat procentueel gezien het meest fout in Nieuw-Vossemeer.

Van de 17 meldingen aldaar, kwam de ziekenwagen vijf keer te laat. In De Heen (negen meldingen) en Kruisland (negentien meldingen) kwam de ambulance altijd binnen de gestelde tijd aan. In Dinteloord ging het bij acht van de 36 meldingen fout en in Steenbergen bij acht van de 119 meldingen.

Posten

De ambulancevoorziening maakt gebruik van verschillende posten. Zo wordt voornamelijk gebruik gemaakt van de post in Dinteloord. Zij zijn 102 keer op een melding afgegaan en kwamen ‘maar’ vier keer te laat: een keer in Steenbergen, twee keer in Nieuw-Vossemeer en een keer in Dinteloord.

Daarnaast werd 44 keer een beroep gedaan op de post in Bergen op Zoom, achttien keer op de post in Hoogerheide, twaalf keer op Roosendaal Noord, zes keer op Roosendaal Zuid en achttien keer de post in Zevenbergen. Laatstgenoemde kwam in 44 procent van de gevallen te laat.

Opening

In september 2015 werd door Wethouder Cor van Geel de ambulancepost in Dinteloord officieel geopend. Caspar van den Brandt, manager van de Regionale Ambulance Voorziening Midden West-Noord-Brabant, mocht de symbolische sleutel in ontvangst nemen.

Het college besloot in 2014 om medewerking te verlenen aan de vestiging van een stationeringsplaats bij Dinteloord. De gemeente Moerdijk schaarde zich eerder al achter de ambulancepost nabij de A29, om zo de aanrijtijden voor de ziekenwagen naar Willemstad te verbeteren.

Tip de redactie