Het weekend van 10 en 11 september staat op de Brabantse Wal volledig in het teken van Kunsten in de Monumenten.

Op deze dagen worden de landelijke Open Monumentendagen gehouden en ook de gemeenten Bergen op Zoom, Steenbergen en Woensdrecht doen hier graag aan mee. Het belooft een festival vol historie, hedendaagse kunst en cultuur te worden. 

"Tegen de historische achtergrond vinden er in deze monumenten allerlei activiteiten plaats. Erfgoed, muziek, theater, mode, kunst en beweging komen hier samen", aldus de organisatie. Kunsten in de Monumenten is voor veel verenigingen, koren, harmonieën en kunstenaars de plek om zich als organisatie te presenteren.

Zij zorgen dan ook voor een levendig programma vol cultuur en vermaak. "Enthousiaste gidsen geven een toelichting in en over de vele historische panden. Ze laten u de geschiedenis van deze panden proeven en delen hun kennis met u. U zult de historie voelen!"

Thema

Het thema van dit jaar – ‘Iconen & Symbolen’ – is terug te vinden in de vele monumenten. Iconen die centraal staan bij deze editie van Kunsten in de Monumenten zijn torens.

"Torens zijn iconen van de stad en al eeuwenlang beeldbepalend. Vroeger wilde men de stad overzien of kunnen zien wat er in de verte aan de hand was. In tijden van oorlog kon dat de vijand zijn. Torens werden ook functioneel gebruikt en ze werden gebouwd om te kunnen laten zien over wat voor een rijkdom men beschikte."

De gemeente Bergen op Zoom herbergt vijf belangrijke torens die allemaal geopend zijn in het weekend van 10 en 11 september. Het gaat dan om de Gevangenpoort, Peperbus, Traptoren van het stadhuis, Markiezenhof en de watertoren.

Fotowedstrijd

Aan deze vijf torens is een fotowedstrijd gekoppeld. "Het is de bedoeling dat alle torens worden beklommen gedurende het weekend van Kunsten in de Monumenten." Al deze torens hadden vroeger een andere functie.

De gevangenpoort als stadspoortwachter om te aanschouwen wie stad in en uit ging, de peperbus als luidklok toren en brandwacht toren, het stadhuis als het bestuurlijk bolwerk, het Markiezenhof om te tonen wat een rijkdom men heeft en de vijand te kunnen traceren en de watertoren als functionele toren om de waterdruk op het leidingnet te kunnen houden.

Wie deel wil nemen aan de fotowedstrijd moet vanaf alle vijf de torens een foto maken waarin de fotograaf zich verplaatst in de functie van de toren. "Wat zag bijvoorbeeld de poortwachter en wat zag de brandwacht als deze vanaf de toren de omgeving aftuurde?" 

De foto’s moeten alle vijf voor 15 september verzonden worden naar communicatie@bergenopzoom.nl onder vermelding van fotowedstrijd KidM. "Zet daarbij je adresgegevens, telefoonnummer en je leeftijd en wie weet nemen we na 15 september contact met jou op omdat je gewonnen hebt", aldus de organisatie.

PopMonument

De meeste locaties zijn op zaterdag geopend van 10.00 tot 17.00 uur en op zondag van 12.00 tot 17.00 uur. De verschillende deelnemende monumenten en locaties zijn te herkennen aan een zogenaamde sleutel die zichtbaar is aangebracht. De entree is gratis met uitzondering van PopMonument.

Hierbij treden bijzondere artiesten op, op een aantal unieke locaties in Bergen op Zoom, zoals de Gevangenpoort, de Heerenkamer, Synagoge en het Markiezenhof. De eerstvolgende editie is op zaterdag 10 september. Voor het eerst wordt dit jaar gewerkt met kaartverkoop.

Blikvangers zijn Gabriel Rios en Indian Askin. kijk voor meer informatie over PopMonument op www.popmonument.nl en voor meer informatie over Kunsten in de Monumenten op www.kunstenindemonumenten.nl