Oegandees kinder(wezen)koor Mwangaza treedt voor het eerst op

Ieder jaar start de Hervormde Zondagsschool ‘De Ranken’ samen met de Hervormde kinderclubs op een originele wijze haar seizoen.

Dit jaar is het wel heel bijzonder. Een enthousiast Afrikaans kinderkoor laat op woensdagmiddag 21 september om 14.00 iedereen genieten van een onvervalst Afrikaans optreden in Koorkerk Tholen. De toegang is gratis. Alle Thoolse kinderen met hun ouders zijn welkom.

"Op woensdag 21 september gaan alle kinderen van de Hervormde zondagsschool en kinderclubs direct uit school naar ‘De Wingerd’ en daar krijgen ze heerlijke, zelfgebakken pannenkoeken", zo begint Rosemarie Egas van de organisatie haar verhaal.

"De ongeveer 20 kinderen van Mwangaza zijn er dan ook en samen met hen kan het feest beginnen. Na de maaltijd gaan we met zijn allen naar de koorkerk. Om 2 uur precies begint het concert. Het gaat echt op zijn Afrikaans. In de koorkerk is iedereen welkom. Wel is er een collecte want de kinderen uit Oeganda zijn straatarm. Ouders en ouderen zijn natuurlijk ook van harte welkom", aldus Egas.

Kinderkoor

Het kinderkoor Mwangaza ( stralend licht ) komt elke drie jaar naar Nederland en geeft dan in een tournee tientallen spectaculaire concerten. Dit jaar komen ze voor de vijfde keer en het thema is deze keer: Light. Natuurlijk zijn het elke keer weer andere kinderen.

De kleding, muziek, drum en bewegingen zijn uniek Oegandees. Daar leven de kinderen in grote armoede en velen zijn aidswezen. Kleding, medicijnen, school en voedsel is luxe voor deze kinderen. Toch zijn ze vol hoop en geloof in Jezus Christus. 

Het UCCF (Uganda Care Foundation) laat het kinderkoor komen om Nederland van hen te laten genieten maar ook te confronteren met de armoede aldaar om op deze manier zo veel mogelijk mensen te bereiken die willen helpen door middel van de collecte en door ze te sponsoren.

Het optreden is dit jaar een dubbel feest, want Mwangaza komt voor de vijfde keer naar Nederland en UCCF bestaat 12,5 jaar.

UCCF

Reina Schenkel, voorlichtster van de UCCF: "We zijn een jonge, dynamische stichting van vrijwilligers die concrete hulp biedt aan kinderen in Oeganda. Onze projecten en sponsorprogramma’s geven financiële en educatieve hulp aan kinderen in Oeganda ongeacht afkomst of religie."

"In de aidsregio Rakai geven we zo veel mogelijk materiaal om ze van jongs af aan te leren hoe ze zelf iets kunnen ontwikkelen om zelf aan de slag te gaan. Zo stimuleren we zelfvoorzienendheid en geven allerlei impulsen om de kinderen een basis te geven zelf aan hun toekomst te werken. Zo willen we een stem zijn voor hen die zelf geen stem hebben."

Tip de redactie