Bij iedere hoosbui houden de bewoners van de Ravelstraat en de Sibeliusstraat in Bergen op Zoom hun adem weer in.

Bij het noodweer van augustus 2015 stond het regenwater tot in hun woonkamers, met grote schade tot gevolg. Maar ook in de jaren daarvoor stond het water regelmatig tot aan de voordeur. Met de veranderende klimaatomstandigheden en steeds hevigere regenbuien nemen de stress en onzekerheid toe.

"We kunnen niet ieder jaar onze vloeren blijven vervangen", maant een bewoonster de gemeente tot actie. Het jaar 1998 geldt als schrikscenario voor de bewoners. Hevige regenval deed de woningen aan de Ravelstraat en Sibeliusstraat, die zich op het laagste punt in de wijk Meilust bevinden, onderlopen.

De overstroming was destijds de spreekwoordelijke druppel. Volgens Pierre Withagen zijn er in de jaren daarna meerdere maatregelen genomen. "Er is een retentievijver aangelegd, een afvoerbuis ingegraven en een pomp geplaatst om het overtollige water naar de vijver af te voeren."

Maatregelen

Hoewel de maatregelen de eerste jaren afdoende waren is de vrees voor het water de laatste jaren weer terug. "Als het nu hard regent, staan onze straten blank maar is de vijver nog leeg. We hebben al een paar keer water tot aan de voordeur gehad en vorig jaar dus ook daadwerkelijk binnen", aldus Withagen.

De bewoners vermoeden dat het systeem niet meer goed functioneert of dat de installatie gewoonweg niet meer opgewassen is tegen de hevige regenval. "Onze angst is dat door klimaatveranderingen het vaker en harder zal regenen. Veel mensen zijn ongerust. Vorig jaar is de meeste schade door de verzekering gedekt, maar blijft dat als we ieder jaar onze vloeren en meubels moeten vernieuwen?", vraagt een ongeruste buurvrouw zich af.

Withagen zegt gehoord te hebben dat de straten en riolering van de hele wijk Meilust op de nominatie staan om vernieuwd te worden. "Maar we weten niet wanneer ons deel van de wijk op de planning staat."

Groene tuin

Wethouder Yvonne Kammeijer zegt de zorgen van de bewoners serieus te nemen. "Ik kan nu geen pasklaar antwoord geven", zei ze in gesprek met de bezorgde buurtbewoners. "Maar ik ga ervoor zorgen dat jullie een overzicht krijgen van welke maatregelen er recent nog zijn genomen en wat wij als gemeente nog meer kunnen doen", beloofde ze.

Volgens Kammeijer kunnen bewoners in de hele gemeente overigens ook zelf een bijdrage leveren aan het terugdringen van de wateroverlast. "Ik heb in de loop der jaren veel tuinen zien verstenen. Daardoor kan het water niet anders dan via de riolering weglopen. Met de hevigere buien kan dit voor problemen zorgen. Daarom roepen wij als gemeente onze inwoners regelmatig op hun tuinen groen te houden."