Het college van burgemeester en wethouders heeft besloten om het Zeeuwse alcoholpreventieproject ‘Laat ze niet Verzuipen’ voor een periode van zes jaar te verlengen.

Voorwaarden zijn echter wel dat alle Zeeuwse colleges hiermee instemmen en er moet een bedrag van 3.333,00 euro beschikbaar worden gesteld. 

De campagne ‘Laat ze niet verzuipen’ is een initiatief van de dertien Zeeuwse gemeenten, waarbij intensief wordt samengewerkt met GGD Zeeland, Indigo Preventie, de politie en met tal van andere maatschappelijke instellingen en organisaties.

De campagne is gestart in 2010 en richt zich op het terugdringen van alcoholgebruik door jongeren in Zeeland. Volgens de organisatie drinken jongeren in Zeeland te vroeg, te veel en te vaak alcohol.

Campagne

"We richten ons met de campagne vooral op ouders en de omgeving, want jongeren zijn op die leeftijd niet echt ontvankelijk voor verbieden. Wij proberen dan ook een positieve boodschap uit te dragen. Zo organiseren we in samenwerking met Leggo-feesten zonder alcohol, zodat ze zelf ervaren dat het ook leuk kan zijn zonder te drinken. Kinderen die daarmee opgroeien zullen ook op hun achttiende minder drinken." 

Om ouders voorlichting te geven over de gevaren van alcoholgebruik worden stap- en ouderavonden georganiseerd. Met het project ‘Alcoholvrije school’ richt de campagne zich op de omgeving van de jongeren.

"Daarnaast doen we veel op het gebied van wet- en regelgeving en zitten we veel met gemeenten rond de tafel om de controle en het beboeten van drankverstrekkers te stimuleren."

Goede voorbeeld

Jongeren drinken niet of minder als ouders alcoholgebruik verbieden. Daarbij komt dat goed voorbeeld goed doet volgen. "Volwassen moeten het goede voorbeeld geven", vindt Laeven.

"Veel ouders zijn geneigd bij verschillende gelegenheden een biertje te pakken of een fles wijn open te trekken. Het is makkelijker om je kinderen alcohol te verbieden als je er zelf ook vaker vanaf blijft."