Een grote delegatie van het South Alberta Light Horse regiment (SALH) komt zaterdag 20 augustus naar de Canadezenweg in Welberg.

Zij zullen het bevrijdingsdocument bezoeken tijdens een herdenkingsbijeenkomst voor de gevallenen tijdens de bevrijding van Steenbergen en Welberg in 1944. De Angelusklok uit de Corneliuskerk krijgt een nieuwe naam en een nieuwe bestemming. 

Van origine heeft een Angelusklok een eigen betekenis. 's Ochtends om 6.00 uur en 's avonds om 18.00 uur luidde deze klok met het doel dat het gebed Engel des Heren werd gebeden door rooms-katholieken.

"Ik ken het nog van vroeger", vertelt Angelo Somers, voorzitter van stichting Bevrijdingsmonument Welberg. "Mijn tante deed ook zo’n gebed om 12.00 uur." Zo’n 10 jaar geleden is de Angelusklok in de Corneliuskerk in Welberg naar beneden gehaald. "Dat was toen nodig, omdat hij naar beneden dreigde te vallen."

Band met Canada

Dankzij het kerkbestuur van de Sint Annaparochie kan de klok nu geschonken worden aan een delegatie van het SALH. De Angelusklok gaat als Ceremonial Bell naar Canada. Voor een officiële overdracht van de Ceremonial Bell zal burgemeester Ruud van den Belt, samen met zijn kabinetschef, afreizen naar Canada.

De reiskosten neemt hij voor zijn eigen rekening. Vanwege zijn veteraanstatus zal hij daar mede aanwezig zijn. Angelo Somers vindt het prachtig. "We krijgen echt een band met Canada. Het is belangrijk om ook de slachtoffers van de Slag om Schelde op deze manier te herdenken."

Battlefield-tour

Ruim honderd Canadezen zullen tijdens hun battlefield-tour door Steenbergen rijden met twee touringcars. De speciaal gemaakte banieren op de Markt in Steenbergen, dankzij het Platform kunst & cultuur Steenbergen met ontwerper Jan Flinkenflögel, zullen worden bewonderd door hen.

Sandra Houtepen, cultuurcommissie Platform kunst & cultuur Steenbergen: "Met de banieren proberen we aan te sluiten op een actueel onderwerp. De banieren zijn er voor iedereen en zijn ook om de Slag van de Schelde te herdenken. De delegatie zal hier langs rijden tijdens hun liberation route die verder gaat, onder andere door Frankrijk." 

Bezoek ceremonie

De herdenking vindt plaats op zaterdag 20 augustus 2016 aan de Canadezenweg in Welberg en begint om 14.30 uur waarbij voorzitter Angelo Somers en burgemeester Ruud van den Belt zullen spreken. De Angelusklok wordt ter plaatse ingewijd door pastoor Hans van Geel van de Sint Annaparochie.

Er zal een kranslegging zijn en de twee klokken zullen tijdens de ceremonie op één plek samen gaan luiden. In de toekomst zullen de klokken op duizenden kilometers van elkaar gaan luiden op dezelfde data en tijdstippen. Het wordt afgeraden om met de auto te komen, tenzij mensen slecht ter been zijn.

Hiervoor worden parkeerplaatsen vrijgehouden en er zijn speciale verkeersmaatregelen getroffen om alles in goede banen te leiden zodat ook ouderen de plechtigheid kunnen bijwonen. Beter is het om met de fiets of te voet te komen. Eenieder is welkom om de ceremonie met ruim 100 Canadezen bij te komen wonen.