Ossendrechtse jeugdzorginstelling moet capaciteit flink afbouwen

De speciale JeugdzorgPlus-instelling SJSJ Almata bij Ossendrecht moet de komende drie jaar fors inkrimpen. 

Dat is althans de wens van de ruim 110 gemeenten in de provincies Zeeland, Noord-Brabant en Limburg, die verenigd zijn in het Landsdeel Zuid. Zij willen dat het aantal opvangplaatsen in de vijf JeugdzorgPlus-instellingen in de regio eind 2018 met 30 procent is afgebouwd. 

Contracten

De capaciteitsafbouw is onderdeel van een reeks nieuwe contracten die de gemeenten in Landsdeel Zuid afsluiten met de vijf JeugdzorgPlus-instellingen. Sinds 1 januari 2015 zijn gemeenten verantwoordelijk voor de jeugdzorg en dus ook voor de intensievere vorm JeugdzorgPlus voor kinderen en jongeren met ernstige gedragsproblemen.

Almata in Ossendrecht, dat sinds 2014 valt onder de Stichting Jeugdzorg St. Joseph (SJSJ), biedt momenteel plaats aan zo’n zeventig jongeren. Zij volgen een gesloten behandeling, die opgelegd is door de kinderrechter.

Transformatie

De gemeenten in Landsdeel Zuid, waar ook de gemeente Woensdrecht onder valt, willen echter af van een deel van de opvangplaatsen in de gesloten instellingen. Volgens gemeentewoordvoerster Robine van Hees heeft dat te maken met een transformatie in de jeugdzorg.

“Er wordt nu veel meer dan vroeger samengewerkt om plaatsing bij een JeugdzorgPlus-instelling te voorkomen. Alles is erop gericht om het tij eerder te keren. Daardoor verwachten wij dat er minder gebruikgemaakt hoeft te worden van de zware en kostbare vorm van JeugdzorgPlus”, legt ze uit.

Pril

In de nieuwe contracten spreken de gemeenten van een capaciteitsafbouw van dertig procent in de periode van januari 2016 tot en met december 2018 bij de vijf instellingen in de regio Zuid.

Wat dat voor Almata in Ossendrecht betekent, is volgens Karen Crommen van SJSJ nog moeilijk te zeggen. “Voor ons is het allemaal nog te pril om hier inhoudelijk op te reageren, aangezien er formeel nog geen nieuw contract is afgesloten”, meldt ze.

Het Woensdrechtse college heeft wel alvast ingestemd met de nieuwe contracten en wethouder Lars van der Beek gemachtigd om de overeenkomsten te ondertekenen.

Tip de redactie