Ronde van Hoogerheide baalt van nieuw parcours

Het is niet het rondje dat voorzitter Niels van Elzakker voor ogen had voor de 78e Ronde van Hoogerheide. 

Die wordt op zondag 4 september niet zoals de voorgaande drie jaar verreden over de Scheldeweg en Raadhuisstraat, maar is verlegd naar Scheldeweg-Nieuweweg-Onderstal.

Voor het bestuur van de Ronde van Hoogerheide leek het een routinevraag om weer gebruik te mogen maken van de Scheldeweg en Raadhuisstraat voor haar jaarlijkse wielerronde. Waar de organisatie de afgelopen drie jaar nog groen licht kreeg van de gemeente, stak de verkeersdeskundige nu een stokje voor een parcours over de twee hoofdwegen van Hoogerheide.

"In het verleden zijn er wel evenementen over zowel de Scheldeweg als de Raadhuisstraat geweest. Dat heeft echter dusdanige nadelen, dat we afsluiting van beide wegen willen voorkomen", verklaart gemeentewoordvoerster Sharan Kok. Ze wijst onder meer op de bus die bij een afsluiting van beide straten niet door het dorp kan. "Ook worden sommige bewoners ingesloten door het parcours", merkt ze op.

Jumbo

Volgens Van Elzakker kreeg het bestuur slechts toestemming om een van de twee wegen te gebruiken. "Het liefst gaan we door de Raadhuisstraat", spreekt de voorzitter zijn voorkeur uit.

"Maar in dat geval was de enige mogelijkheid om het parcours via de Wouwbaan te laten lopen. Dan zou de Jumbo, die een belangrijk deel van zijn omzet uit de zondag haalt, volledig afgesloten worden. Ik heb zelf ook een winkel en begrijp dat dat te rigoureus zou zijn voor de Jumbo."

Het rondje Scheldeweg-Nieuweweg-Onderstal blijft daarom volgens hem over als enig alternatief. "Jammer, want zo missen we toch een stukje sfeer in de Raadhuisstraat. Een wielerkoers heb je toch het liefst in het centrum van je dorp."

Spektakel

Het bestuur heeft inmiddels wel toestemming gekregen van de gemeente om bij de start en finish aan de Scheldeweg een tap te mogen plaatsen. Van Elzakker zegt nog in gesprek te zijn met enkele horecaondernemers voor de invulling van die tap.

Want hoewel het nieuwe rondje de Raadhuisstraat dus links laat liggen, biedt het parcours voor de renners en toeschouwers veel spektakel. 

Het parcours is nu 1,85 kilometer lang, wat betekent dat de elite/beloften in hun koers over tachtig kilometer ruim veertig keer de Scheldeweg met een stijgingspercentage van vijf procent moeten beklimmen.

De elite en beloften gaan om 13.00 uur van start. Het parcours is dan vanaf 11.30 uur al ingereden door de amateurs voor een wedstrijd over vijftig kilometer. De junioren beginnen om 15.15 uur aan hun zestig kilometer. De Ronde wordt afgesloten met een nieuwelingenkoers over veertig kilometer.

Tip de redactie