Dorpshuizen Huijbergen en Putte slaan nieuwe weg in

De beheerster van de multifunctionele centra De Biezen in Putte en De Kloek in Huijbergen heeft een akkoord bereikt met de gemeente Woensdrecht over de toekomst van beide accommodaties.

Volgens de nieuwe overeenkomsten komen de beheerders meer op eigen benen te staan in de exploitatie en verhuur van de mfc’s en de bijbehorende sporthallen.

De onderhandelingen met de beheerders van Het Kloosterhof in Hoogerheide en De Drieschaar in Ossendrecht lopen nog. Het gemeentebestuur is al zo’n anderhalf jaar in onderhandeling met de beheerders van de vier mfc’s over een nieuwe vorm van exploitatie.

In het nieuwe accommodatiebeleid, dat eind 2014 is vastgesteld, schrapt de gemeente de vaste beheersvergoeding voor de beheerders. In plaats daarvan krijgen zij meer ruimte om commerciële activiteiten te ontplooien.

"De gemeente wil meer op afstand komen te staan", licht gemeentewoordvoerster Sharan Kok toe. "Het beheer en onderhoud komen nadrukkelijker bij de uitbaters te liggen, zodat zij meer ruimte krijgen voor eigen ondernemerschap om zo het maximale uit de exploitatie te halen."

Afspraken

Aanvankelijk was het de bedoeling dat alle mfc’s bij de start van dit jaar volgens de nieuwe beheersvorm zouden werken. Die deadline werd echter niet gehaald. Inmiddels heeft de gemeente wel een nieuwe overeenkomst gesloten met Fancy Roeken, beheerster van zowel De Biezen in Putte als De Kloek in Huijbergen.

Volgens Kok zal er voor de gebruikers van beide mfc’s echter weinig veranderen. "Het grootste verschil is dat gebruikers voortaan rechtstreeks bij de beheerster een ruimte kunnen huren in plaats van bij de gemeente."

In de overeenkomst zijn ook afspraken gemaakt over de tarieven voor de zaalhuur, omdat de gemeente vindt dat mfc’s beschikbaar moeten blijven tegen aanvaardbare prijzen.

Kloosterhof en Drieschaar

De nieuwe overeenkomst is met terugwerkende kracht per 1 januari 2016 ingegaan. De onderhandelingen met de beheerders van Het Kloosterhof en De Drieschaar lopen echter nog. "Voor deze mfc’s worden momenteel nog onderzoeken gedaan en besprekingen gevoerd", meldt Kok.

Het streven is volgens haar wel om voor het einde van dit jaar ook met de gemeenschapshuizen van Hoogerheide en Ossendrecht nieuwe overeenkomsten af te sluiten.

Tip de redactie