De gemeente Bergen op Zoom neemt drie extra mensen aan om de grote drukte bij het 'buitenlandloket' op te vangen. 

Sinds de sluiting van de Nederlandse consulaten in Antwerpen en Brussel eind 2015 kloppen dubbel zoveel Nederlanders die in het buitenland wonen aan bij de Publieksdiensten van de gemeente Bergen op Zoom voor het aanvragen van reisdocumenten.

De wachttijden voor het aanvragen van een nieuw paspoort of identiteitskaart lopen daardoor momenteel op tot zo'n acht weken.

DigiD

Daar komt nog eens bij dat Bergen op Zoom sinds twee maanden de enige gemeente in Zuid-Nederland is, waar Nederlands die in het buitenland wonen een DigiD kunnen aanvragen. Daarvoor lopen de wachttijden eveneens op tot zo’n vier weken.

Het college heeft daarom besloten om drie extra banen te scheppen bij de afdeling Publieksdiensten. "Het streven is om vanaf oktober iedere dag twee spreekkamers te bemensen voor het behandelen van deze aanvragen”, meldt gemeentewoordvoerster Bregje Schouteren.

"Dat kost de gemeente overigens niets extra, omdat de personeelskosten kunnen betalen uit de vergoeding die daar vanuit de ministeries van Binnenlandse en Buitenlandse Zaken tegenover staan."

Promoten

Het college wil daarnaast van de stroom aan Belgische Nederlanders gebruikmaken door Bergen op Zoom en de Brabantse Wal te promoten. Iedere klant die zich bij het loket meldt krijgt een voucher van de VVV om ze te verleiden de stad en streek vaker te bezoeken.