Uitkijktoren met tokkelbaan bij Stayokay

Landgoed Lievensberg krijgt er volgend jaar een nieuwe attractie bij. Naast het pand van Stayokay en het Natuurpodium Brabantse Wal zal een uitkijktoren van meer dan zestien meter hoog verrijzen.

De uitkijktoren krijgt een multifunctioneel karakter. Allereerst biedt het gebouw met zijn hoogte van 16,7 meter een panoramisch uitzicht over de Brabantse Wal en een bijzondere blik van bovenaf op het groene observatiedak van het Natuurpodium.

Daarnaast is het mogelijk om vanaf de toren te spotten naar vogels. Ook zal de tweede verdieping van de toren dienst doen als landingsplaats voor een 120 meter lange tokkelbaan, die start in het Klimbos aan de overzijde van de Boslustweg.

Vergunning

Het college van burgemeester en wethouders heeft ingestemd met de komst van de toren. "Het plan is weliswaar in strijd met het geldende bestemmingsplan, maar via een afwijkingsbevoegdheid wil het college toch zijn medewerking verlenen", licht gemeentewoordvoerster Bregje Schouteren toe.

Daarvoor zal in september een omgevingsvergunning voor een periode van zes weken ter inzage worden gelegd.

"Even afhankelijk van de procedure en de reacties die binnen komen verwachten we over drie tot zes maanden een definitieve vergunning te kunnen afgeven. Dan zou in 2017 begonnen kunnen worden met de bouw van de toren", aldus Schouteren.

Subsidie

De kosten voor het project worden volledig gedragen door de provincie Noord-Brabant. Die heeft vanuit het programma Landschappen van Allure een bedrag van 185.000 euro beschikbaar gesteld.

Ondanks de eis van cofinanciering voor Landschappen van Allure hoeven de gemeente en Stayokay zelf geen geld vrij te maken voor de uitkijktoren.

"Dat komt omdat de toren meegaat in het totale project. In andere deelplannen dragen de gemeente en particuliere investeerders juist weer extra bij", verklaart Schouteren. Het Natuurpodium en het nieuwe hoofdgebouw van Stayokay werden vorig jaar eveneens met financiële steun van Landschappen van Allure mogelijk gemaakt.

Tip de redactie