Recreatiepark Oud Kempen vierde vrijdag met een jubileumfeest in braderiesfeer zijn 40-jarige bestaan.

Deze vierde lustrumviering genoot veel belangstelling van de parkrecreanten, inwoners van Stavenisse en dagjesmensen uit de omgeving.

De beginperiode was voor het park niet gemakkelijk. Vandaag de dag staat Oud Kempen positief op de kaart. De verwachtingen voor de toekomst zijn net zo optimistisch gestemd.

Een heerlijk en gezellig familiepark met een gemoedelijke sfeer en waar iedereen, maar dan ook echt iedereen van harte welkom is. Dat is waar Oud Kempen anno 2017 voor staat. Dat is niet altijd het geval geweest. Tegen wil en dank in verliep het opstarten van het recreatiepark niet van een leien dakje.

Verkoop

Na de bouw wilde de verkoop van de zo’n 116 woningen niet lekker lopen. Het toenmalige Bureau Rijksgenoten wist er wel raad mee. Die wilde er circa 500 Surinaamse emigranten onderbrengen. De afwijzende reactie van de lokale bevolking loog er niet om en behaalde zelfs het landelijke nieuws.

De huidige beheerders, James en Anja Bendsneyder-Blommers, van het recreatiepark lieten vrijdag repeterend in het parkrestaurant een documentaire zien uit die tijd.

"Tja, is zoiets representatief en moet je het laten zien? Wij vinden van wel. Het hoort nou eenmaal bij de historie van Oud Kempen. Overigens is het nog altijd een actueel onderwerp", stelt James. "De grimmige sfeer die de situatie uit de jaren ’70 met zich meebracht behoort in elk geval tot een ver verleden."

Permanent

De recreatiewoningen zijn van de hand gegaan en verschillende panden worden permanent bewoond. De 66-jarige Marina Groos heeft na de koop van een woning in 1980 zich in 1991 definitief gevestigd op het park. Daarmee is zij een van de langstwonenden op Oud Kempen.

"Ik kom uit Schiedam en wil echt nooit meer terug. Hier is het heerlijk. De rust, de gemoedelijkheid, de mensen zijn met elkaar begaan. In het dorp zegt ook iedereen nog gedag tegen elkaar en het voelt hier of je het hele jaar door met vakantie bent."

Het is dan ook niet gek dat ze met veel plezier comitélid werd om het jubileumfeest tot een succes te maken. Samen met beheerder Anja en dorpsbewoonster Regina van Leeuwen vormde Marina het feestcomité. Het drietal heeft er alles aan gedaan om tijdens de jubileumviering het park van zijn mooiste, gezelligste en beste kant te laten zien.

Breed

"Met een breed georiënteerd programma wilden we jong en oud bereiken", aldus Anja en Marina. Met een feestfair en kleine braderie is dat goed gelukt. Het zomerse weer speelde het feestcomité ook in de kaart.

"Het zit ons allemaal mee. De reacties van zowel de deelnemers als de bezoekers zijn erg positief gestemd." Het jubileum ging gepaard met de aanwezigheid van verscheidene marktkramen, een rommelmarkt en activiteiten als hout zagen, (proef)duikdemonstraties, een kaarsenmakerij en een springkussen.

Een draaiorgel en het Schorrekoor uit Sint-Annaland verzorgden de muzikale omlijsting van het feest. James en Anja  beheren Oud Kempen sinds drie jaar. Ze zien een stijgende lijn in mensen die het park en het restaurant weten te vinden. Anja: "We genieten veel positieve mond tot mond promotie. Dit jubileum zal zeker niet de laatste zijn van het park."