In oktober stapt Guus de Heer als een van de jongste deelnemers aan boord van het Tall ship Regina Maris, het vlaggeschip van School at Sea, om een talentontwikkelingsprogramma te volgen. 

Zijn klas- en studiegenoten aan ’t Rijks in Bergen op Zoom op Zoom zullen hem zes maanden lang op afstand moeten volgen. In oktober stapt hij als een van de jongste deelnemers aan boord van het Tall ship Regina Maris, het vlaggeschip van School at Sea om een talentontwikkelingsprogramma te volgen. 

Allebei zijn opa’s varen, de een op de binnenvaart de ander op de zeevaart. Zijn vader vaart en zijn moeder heeft vroeger als maritiem officier gewerkt. Op zijn zesde werd hij zelf lid van de zeeverkennerij. Varen is de nu 14-jarige Guus dus met de paplepel ingegoten.

Het komende schooljaar gaat hij naar de 4e klas VWO aan het ’t Rijks. Daar zal hij een aantal weken samen studeren met zijn oude en nieuwe klasgenoten. In oktober verlaat hij de school om zes maanden later, met een grote vracht aan extra levenservaringen en kennis rijker, het schooljaar op ’t Rijks weer af te sluiten.

Aanleiding

Vorig jaar, net na de meivakantie, zagen moeder en zoon De Heer een artikel in de krant van iemand die had meegedaan aan een reis van School at Sea. "Ik hou erg van zeilen en avontuur, dus gingen we samen verder kijken op hun website. Daarna hebben we nóg meer informatie opgevraagd en zo zijn we er eigenlijk ingerold. Na het indienen van het aanmeldingpakket kwam alles steeds sneller dichterbij en staat me een mooie studiereis te wachten", vertelt een zeer enthousiaste Guus.

Op de vraag aan zijn moeder of ze hem zullen missen, antwoordt ze: "Ik denk het niet. Wij zijn er in de schipperswereld aan gewend om lang van huis te zijn. Ik had gewild dat ik vroeger zo’n kans gehad had. Wij willen Guus deze kans niet ontnemen."

Geen vakantiereisje

De 183 dagen op zee beginnen voor de ruim 30 scholieren in IJmuiden bij het uitzwaaien. Via de West Indische handelsroute komt de driemaster Regina Maris, aan in de Caraïben. Een relatief klein gebied, waar je veel verschillende landen, volkeren en samenlevingen vindt.

Er worden leerzame excursies gehouden, zoals op Cuba en Bermuda. Daar staat hen een ware cultuurschok te wachten als je bedenkt dan een ijsje op Cuba 7 cent kosten en op Bermuda 7 dollar. Over de oorzaak van dit enorme verschil krijgen de leerlingen van School at Sea les door de lokale docent economie.

Guus legt uit dat het zeker geen vakantiereisje zal worden. "School at Sea, de naam zegt het eigenlijk al, is bepaald geen vakantiereisje. Integendeel zelfs. Je bent de hele dag bezit met het schip, zoals zeilen en het plegen van onderhoud. Daarnaast is ook je studie van groot belang. Er gaan vijf of zes bekwame leraren mee aan boord en mijn school in Bergen op Zoom verzorgt mijn toetsen. Het komt er eigenlijk op neer dat je geen vrije dagen hebt, maar wel kunt genieten van het totale leerprogramma."

Kosten

Alle deelnemende leerlingen worden geacht een bedrag van 21.612 euro bijeen te sprokkelen om de reis te kunnen bekostigen. School at Sea help ze daarbij een handje door drie volle zondagen in Amsterdam fondswerftrainingen te organiseren.

Guus is volop bezig met fondswerving en heeft een eigen inmiddels een facebookpagina die inmiddels ruim tweeduizend euro opgeleverd.