Twee jongens hebben maandag de ruiten ingegooid van de Petrus en Pauluskerk in Dinteloord.

Eigenaar Hans van Trier plaatste op zijn YouTube kanaal een opname van zo’n 1,5 minuut die gedeeld werd op Facebook. Daarop was te zien dat er vanuit een auto filmopnamen zijn gemaakt van tienerjongens die glas-in-loodramen ingooien van het leegstaande voormalige rooms-katholieke kerkgebouw in Dinteloord.

Als commentaar gaf hij geërgerd mee dat het zeer jammer is dat dit moet gebeuren. Juist vóór de kindervakantieweek en voor activiteiten die er voor ouderen worden gehouden.

Dezelfde dag verdween de opname weer net zo snel van internet als dat het geplaatst was op diverse social media. Hans van Trier: "Alles is verwijderd. Einde verhaal. De ouders heb ik al gesproken." Op het filmpje zijn de daders kennelijk herkend.

Vergoeding

Of en hoe de schade aan de ramen wordt verhaald, wil Van Trier verder niet kwijt. "Het komt allemaal in orde", laat hij geruststellend weten. Inmiddels zijn er meer dan 10 ramen ingegooid. Het lijkt alsof de kerk beschoten is in een oorlogsgebied, zo vallen de gaten opeens op aan de zijkant van de Petrus en Pauluskerk.

Theoretisch gezien is de kans kleiner op schade aan een leeg pand, maar de praktijk wijst anders uit. De eerste schade die bij leegstand wordt toegebracht is bijna altijd het ingooien van ruiten. Als de vernielde ramen zijn dichtgetimmerd volgt vaak graffiti op de muren.

Kostenpost

In Nederland is er jaarlijks een kostenpost van honderden miljoenen vanwege vandalisme. In Dinteloord worden vooralsnog deze problemen in goed overleg door de huidige eigenaar en de ouders van de tienerjongeren opgelost.

In de maand februari van dit jaar kocht Hans van Trier uit De Heen nog eens twee kerken nadat de rooms-katholieke kerk in De Heen was gekocht. Het gaat om de twee kerken HH. Petrus en Paulus in Dinteloord en H.Cornelius in Welberg.

Terugloop

Het doel is om er cultureel maatschappelijke activiteiten te houden in elke kern en de kerken ter beschikking te stellen aan de gemeenschap. Dat er binnen die gemeenschap ook vandalen zitten, blijkt uit de vernielingen aan de ruiten van de Petrus en Pauluskerk.

Het is de schrik van ieder kerkbestuur dat een kerk van de hand moet worden gedaan vanwege de terugloop aan parochianen met als gevolg een leegstaande kerk die voor vernieling vatbaar wordt. Slecht een paar raampjes glas-in-lood waren reeds beschadigd volgens omwonenden van de Petrus en Pauluskerk in Dinteloord.

"Maar zoveel als het er nu zijn, zijn er niet kapot geweest. Het is nu wel heel erg", laten ze afwijzend weten richting het gedrag van de daders die stenen naar binnen gooien.