De provincie moet zich in de strijd mengen voor het toewijzen van het bedrijventerrein Aviolana Aerospace als officiële testlocatie voor onbemande vliegtuigen. Dat vindt het Bergse VVD-Statenlid Hubert Koevoets. 

"Gedeputeerde Staten moeten een leidende rol nemen en er alles aan doen om de beperkingen weg te nemen", stelt hij.

Onvrede

Aviolanda probeert al meer dan een jaar een officiële status te krijgen als testlocatie voor drones. Op de website van Aviolanda spreken ondernemers hun onvrede uit over de strenge regelgeving die momenteel nog geldt op het testen van drones.

Zo wijst Ali Asghar Nosrati, directeur van Aerobotica, op de hoge kosten die de huidige regelgeving met zich mee brengt.

"Ik koos voor Woensdrecht vanuit de gedachte om hier te testen. Nu kan dat alleen en zeer beperkt binnen. Voor testen in de open lucht moeten we naar het buitenland. In Nederland is het economisch ook nog niet haalbaar. Als je ook maar iets verandert aan het toestel, bijvoorbeeld een andere motor, dan moet je dat opnieuw laten keuren. Dat kost per keer, ongeacht de aanpassing, ruim 2200 euro. Even een klein testje tussendoor doen, kan dus niet."

Lobby

Voor Koevoets is dat een onbegrijpelijke situatie. "De provincie wil van West-Brabant en Woensdrecht in het bijzonder een hotspot maken op het gebied van innovatie in de luchtvaart. Dan kunnen we dit soort beperkingen niet hebben. Brabant zet juist in op innovatie. Daarom is het van belang dat de provincie er alles aan doet om deze beperkingen weg te nemen", vindt de VVD'er.

Hij roept Gedeputeerde Staten op een leidende rol te nemen in de lobby voor een Woensdrechtse testlocatie. Daarnaast zegt Koevoets zijn contacten in de Tweede Kamer aan te zullen spreken om Aviolanda zo snel mogelijk aan te laten duiden als officiële testlocatie.