Een nieuwe parkeerplaats achter de Europalaan in Putte moet een einde maken aan de parkeerdruk in en rond het Moretusbos.

Volgens de gemeente Stabroek is er op piekmomenten behoefte aan zo’n tweehonderd vakken. Nu is het met name op drukke zondagen vaak zoeken naar een plekje om de auto weg te zetten.

De gemeenten Stabroek en Woensdrecht zijn daarom al enkele maanden met het Grenspark De Zoom/Kalmthoutse Heide, Staatsbosbeheer, Evides en het Vlaamse Agentschap Natuur en Bos in overleg over de komst van een extra parkeerplaats. 

Voorkeurslocatie

Volgens de Woensdrechtse gemeentewoordvoerder Jan Prop zijn er in de afgelopen maanden meerdere locaties bestudeerd voor het inrichten van een parkeerplaats. “Daarbij zijn zowel locaties in Nederland als in België in beeld geweest. Ook de mogelijkheid voor twee of drie kleine locaties hebben we besproken.”

De voorkeur is uiteindelijk gevallen op een bosperceel dat gelegen is tussen de woningen aan de Europalaan en het Sterrenbos. Maar volgens Paul Ganzevles, coördinator van het Grenspark, staat de locatie nog niet voor honderd procent vast.

“We hebben met de bewoners van de Europalaan contact gehad. Zij zijn niet gelukkig met de voorkeurslocatie en hebben gezegd dat ze met alternatieve locaties willen komen. Wij hebben ze daarvoor tot november de tijd gegeven”, legt hij uit.

Compensatie

Als de bewoners met een beter plan komen, dan staan de betrokken partijen er volgens Ganzevles voor open om die locatie mee te nemen in de ruimtelijke procedure.

Hij voegt er wel aan toe, dat behoorlijk wat komt kijken bij de bepaling van een geschikte locatie. “We hebben te maken met de natuurwaarden en monumentenstatus van het bos. Dan vallen er al veel locaties af.”

Ook voor het perceel achter de Europalaan zal er gekapt moeten worden. Ter compensatie daarvan zijn de betrokkenen op zoek naar een ander perceel, waar de natuur weer terug aangeplant kan worden. “Dat zal helaas niet lukken bij het Moretusbos, maar we hebben wel een andere locatie in de gemeente Woensdrecht voor ogen."