Bewoners en bezoekers van de Bergse binnenstad klagen over meeuwenoverlast. De meeuwen vliegen krijsend door de binnenstad, scheuren vuilniszakken open en poepen op voorbijgangers.

Raadslid Louis van der Kallen de gemeente Bergen op Zoom wil dat het college in actie komt tegen zwerfvuil en het bijplaatsen van afvalzakken bij ondergrondse containers.

"De binnenstad is overgenomen door kauwen en vooral meeuwen", begint Louis van der Kallen zijn relaas. Als binnenstadbewoner ervaart hij naar eigen zeggen zelf ook de toegenomen geluidsoverlast van met name de meeuwen. Ook andere bewoners klagen over de toename van de vogels.

Volgens de BSD’er begint die geluidsoverlast vaak al een half uur voor de zonsopgang.

Overlast

"Mensen slapen steeds slechter en sommigen melden mij in de zomer maanden aan de slaappil te zijn gegaan vanwege de geluidsoverlast. Een enkeling heeft daarom zelfs al zijn huis te koop gezet", zegt het raadslid. 

"Ook de meeuwenontlasting op gevels, ramen en auto’s is een bron van ergernis. Een enkeling voelt zich niet meer veilig door het agressieve gedrag van broedende meeuwen."

Afvalbakken

Van der Kallen vermoedt dat ze op het afval als bron van voedsel afkomen.

"In mijn ogen gebeurt het vegen van de binnenstad vrijwel op hetzelfde niveau als in het verleden en misschien wel doordat de zuigers zijn verbeterd. Toch lijkt de stad steeds vuiler te worden. Mogelijk komt dit door het weggooigedrag van mensen en het chronische gebrek aan handhaving op dit punt", denkt Van der Kallen.

Hij geeft aan dat de meeuwen plastic zakken openmaken en open afvalbakken leeghalen. Het raadslid wil dat de bestaande handhavinginspanning op afval wordt geïntensiveerd en open afvalbakken worden vervangen door dichte exemplaren.

Etensresten

Gemeentewoordvoerder Bregje Schouteren laat desgevraagd weten dat het probleem bekend is.

"Meeuwen komen af op voedsel. Het is dus van groot belang dat we samen de stad schoon houden. Als gemeente maken wij elke dag de afvalbakken leeg. Verder roepen we onze inwoners op om de meeuwen niet te voeren en geen etensresten op straat te gooien."