Thalita de Jong, de regerend nationaal en wereldkampioene cross, komt aanwandelen over de Roosendaalse Markt. Hoewel, wandelen? 

Haar verende pas verraadt: hier komt een topfitte sportster aangelopen. Even later zit ze op een terras relaxed aan een latte macchiato.

Ze is net terug uit Italië, waar ze een succesvolle Giro Rosa heeft gereden. Ze won daar de laatste etappe na een indrukwekkende demarrage bergopwaarts. Over een paar dagen gaat ze de Draai van de Kaai rijden "Leuk", zegt De Jong, "Ik verheug me er op."

Geweldig

Of ze vaker mee heeft gedaan? "Ja, twee keer." Ze moet even nadenken. "Ik geloof in 2013 – toen ik als ik me goed herinner derde werd – en in 2014." Zo te horen heeft het geen diepe indruk achtergelaten. Ze lacht: "Klinkt het zo?" Dan serieus: "Maar ik meen het wel, ik vind het hartstikke leuk om hier aan de start te komen. De sfeer is geweldig. Het is een klein rondje, waar altijd veel publiek staat. Alle rensters willen zich laten zien. Dat geldt voor mij helemaal natuurlijk."

De Jong komt uit deze regio: ze is geboren in Bergen op Zoom, ze woont in Ossendrecht en ze studeerde aan het Johan Cruyff College in Roosendaal, waar ze de opleiding voor trainer/coach (sport en bewegingsleer) met succes afrondde. "Ik hoop dat er veel familieleden en vrienden van me komen kijken."

Goed voor de ontwikkeling

"Trouwens", gaat ze verder, "af en toe een criterium zoals De Draai rijden, is heel goed voor mijn ontwikkeling. Zeker bij de vrouwen is hier altijd veel strijd. Je moet goed focussen en heel geconcentreerd rijden. Dus wat dat betreft past De Draai goed in de rest van mijn programma dit jaar." Hoe dat programma er uit ziet? De Jong noemt een aantal wedstrijden waaraan ze nog mee gaat doen.

Of ze meedoet aan het wereldkampioenschap wegrennen weet ze nog niet. "Dat wordt medio oktober in Qatar verreden. Maar dan is het cross-seizoen ook weer begonnen en in die discipline heb ik een wereldkampioenschap te verdedigen. Misschien moet ik wel kiezen; ik weet niet of ik de cross kan blijven combineren met de weg."

Strijd

De Jong komt met een paar ploeggenoten van het Rabo Liv Team aan de start van De Draai en ze is vast van plan strijd te leveren. Over haar kansen zegt ze: "Criteriums liggen me over het algemeen wel. En ik ben heel goed in vorm. Dus, ja, ik denk wel dat ik een goede uitslag kan rijden."