Tien procent Bergse fietspaden ondermaats

Van alle fietspaden in de gemeente Bergen op Zoom ligt tien procent er te slecht bij. Dat blijkt uit een weginspectie, die de gemeente op verzoek van de gemeenteraad heeft uitgevoerd. 

Volgens de eisen die de gemeenteraad heeft vastgesteld, moeten de fietspaden in de gemeente minimaal voldoen aan het kwaliteitsniveau C, wat staat voor matig onderhouden. Bij een inspectie bleek dat slechts twee procent van de fietspaden geclassificeerd kan worden als C.

Maar liefst 88 procent van alle fietspaden ligt er beter bij dan het minimumniveau. 41 procent kan zelfs weggezet worden als niveau A+, wat staat voor uitstekend onderhoud. Dat neemt niet weg dat zo’n tien procent van de fietspaden wel door de ondergrens zakt.

Onderhoud

Op verzoek van de gemeenteraad heeft het college al die fietspaden nu in kaart gebracht en daar meteen een onderhoudsplan aangekoppeld. Vijf paden kunnen dit jaar al opgeknapt worden met behulp van kleine onderhoudswerkzaamheden. Het gaat om de fietspaden langs de Lepelstraatseweg, Noordzijde Zoom, Schansbaan en Wouwseweg en het Zeldijkepad op de Bergse Plaat.

Ook het Prebendepad en het Zomerlustpad in het Meilustbos en het fietspad langs de Beeklaan in Halsteren worden dit jaar nog opgepakt en meteen voorzien van een nieuwe verharding of asfaltlaag.

Asfalt

Volgend jaar staan er maar liefst twintig fietspaden op de planning. De fietsroutes langs het Bergse deel van de Halsterseweg, Guido Gezellelaan en Pastoor Jutenlaan worden tegelijkertijd met de reconstructie van die wegen aangepakt.

Daarnaast worden de fietspaden langs het Boerenverdriet, Burgemeester Stulemeijerlaan, Gertrudisboulevard, Huijbergsebaan, Korneel Slootmanslaan, Olof Palmebrug en Pater Luijtenpad opgewaardeerd naar asfalt. De andere fietspaden krijgen in 2017 eveneens een nieuwe verharding.

Reconstructie

Na 2017 staan ook fietspaden als de Halsterseweg in Halsteren, de Jacob Obrechtlaan, Westersingel en de Antwerpsestraatweg in Bergen op Zoom op de planning. Zij worden meegenomen in de reconstructie van die wegen.

Tot slot wil het college ook het fietsen langs de Erasmuslaan, Zuiderdreef en Van Konijnenburgweg verbeteren, maar daarvoor is het college afhankelijk van de afronding van projecten in die omgeving.

Tip de redactie