De rechtbank Zeeland-West-Brabant heeft de schutter en twee medeplegers van de moord op de Litouwse Gintas Macionis in februari 2014 veroordeeld tot achttien jaar gevangenisstraf.

De vierde verdachte, die als chauffeur op de uitkijk stond, legde een verklaring af tegen de daders maar wordt alsnog gezien als medeplichtige bij de moord. Hij moet negen jaar de cel in. 

De vierde verdachte legde een verklaring af bij de Duitse politie, waarna de zaak aan het rollen kwam. Het onderzoek werd hierdoor door het Openbaar Ministerie hervat en de verdachten werden gearresteerd.

"De rechter heeft zich voor haar oordeel verder gebaseerd op getuigenverklaringen, de telecom-gegevens van de verdachten, gegevens van en over de auto van een van de verdachten, een in de auto aangetroffen handschoen en de resultaten van het DNA-onderzoek en het schotrestenonderzoek", aldus de Rechtbank.

Volgens de rechter staat vast dat de schutter samen met de medeplichtige naar het voormalig vakantiepark in Huijbergen reed en daar de koelbloedige liquidatie uitvoerde op de oprit van de woning van het slachtoffer.

Bewijsmateriaal

"De liquidatie werd betaald met geld en drugs. Twee andere verdachten hebben een coördinerende rol gehad. Er was een voorverkenning, de woning van een van hen diende als uitvalsbasis en een verdachte heeft instructies gegeven aan de schutter", meldt de rechtbank.

"De TomTom van een van hen werd gebruikt en de buit is door een van hen afgeleverd en zij maakten het mogelijk dat er sporen werden gewist."

Voorbereid

Volgens de Rechtbank was het plan om de Litouwse Macionis te doden goed voorbereid. "Uit de bewijsmiddelen blijkt van een planmatige aanpak en een gezamenlijk doel."

Het doelbewuste plan en de kille uitvoering van de moord hebben dan ook meegewogen bij het bepalen van de strafmaat. De officier van justitie eiste drie keer achttien jaar en een keer negentien jaar.