Krachten gebundeld om Syriërs aan passende baan te helpen

Zet een Nederlandse zakenvrouw en een Syrische advocaat bij elkaar en wat je krijgt is Jasmin Tulp.

Het nieuwe bedrijf van Mirjam Elenbaas en Firas Kiki, waarmee ze zich inzetten om goed opgeleide Syriërs in Nederland aan werk te krijgen dat past bij hun opleiding. "Vaak worden deze mensen in een tomatenkas of achter de vuilniswagen gezet, maar we kunnen die talenten veel beter benutten", stelt Elenbaas.

Mirjam Elenbaas was vrijwilligster bij het inloopspreekuur voor vluchtelingen bij de gemeente en Firas Kiki werkt eveneens als vrijwilliger als tolk bij deze gesprekken. Daar leerden de twee elkaar kennen en het idee voor een Werving en Selectiebureau voor Syriërs was dan ook snel geboren.

"Als je geld verdient, heb je opties", vertelt Kiki die in Syrië is gevlucht voor de oorlog. Zelf heeft hij samen met zijn vrouw die accountant was in Syrië en zijn twee kinderen een woning toegewezen gekregen en daar is hij ontzettend dankbaar voor.

"We hebben een dak boven ons hoofd en we zijn veilig, maar ik zou graag mijn eigen huis kunnen betalen." Firas vertelt dan ook dat hij niet afhankelijk wil zijn van de gemeente, maar zijn eigen boontjes wil kunnen doppen.

Modern

"Dat geldt voor veel Syriërs", stelt Elenbaas. "Natuurlijk heb je een heleboel economische vluchtelingen die geen ambities hebben om te groeien binnen deze samenleving en die blij zijn met een uitkering, maar vooral de vluchtelingen uit Syrië zijn enorm gemotiveerd om hier hun steentje bij te dragen." 

Veel van deze mensen zijn dan ook goed opgeleid en ze spreken verschillende talen, zoals Nederlands, Engels en Arabisch. Firas Kiki, die zelf nog maar ruim een jaar in Nederland woont, kan zich goed verstaanbaar maken in het Nederlands. "Syriërs hebben veel gemeen met de Nederlanders", stelt Mirjam.

Zo zijn Syriërs volgens haar enorm modern, staan de opleidingen goed aangeschreven en hebben de Syriërs een brede kijk op de wereld. Firas vult Mirjam aan: "Wist je dat Steve Jobs’ vader een Syriër is? Veel mensen weten dat niet. Door de Zijderoute zitten er dan ook heel veel culturen in Syrië."

Voorbereiding

Deze eigenschappen en talenten zorgen er volgens Elenbaas voor dat de Syrische vluchtelingen een enorme bijdrage kunnen leveren aan de Nederlandse samenleving. "Mensen zien de beelden op televisie van mannen in rubberbootjes en vrouwen met hoofddoeken, maar ze zien niet dat die mannen in hun eigen land dokter waren, of zoals Firas: advocaat." 

Mirjam en Firas verwachten niet dat ze iedere Syriër aan dezelfde baan kunnen helpen als die ze hadden in hun thuisland. "Maar, een accountant is uitermate geschikt om in Nederland te werken bij de financiële administratie." 

Bij Jasmin Tulp gaat Mirjam vooral de verschillende bedrijven benaderen, terwijl Firas de contacten onderhoud met de Syrische klanten. Volgens Firas is de hulp die zij bieden hard nodig. Zo is bijvoorbeeld het CV van de meeste Syriërs onleesbaar, omdat er gewoon te veel in staat.

"Je moet echt je leesbril opzetten om er uit te kunnen halen wat ze nu eigenlijk kunnen", vertelt Mirjam. Daarnaast zijn de vluchtelingen niet bekend met de Nederlandse manier van een sollicitatiegesprek voeren. "Daar moeten we ze op voorbereiden."

Dienblad

Voorlopig stellen de twee nog geen gebied vast, maar het eiland Tholen is in ieder geval te klein als werkgebied. "Ik heb al een verzoek gehad van iemand uit Friesland, dus dan wachten we tot we meer aanvragen krijgen uit die hoek en dan gaan we een dag Friesland plannen om bedrijven te bezoeken en Syriërs te koppelen." 

Voor Firas is het erg belangrijk dat het bedrijf een succes word en niet alleen omdat hij dan een betaalde baan gevonden heeft. "Zodra je een baan hebt, ga je belasting betalen waarmee je een bijdrage levert aan de Nederlandse samenleving." 

Mirjam besluit: "Je krijgt de mensen op een dienblaadje aangereikt, terwijl er zoveel vacatures zijn in Nederland. En wat doen wij? We laten ze koekjes inpakken in een fabriek, terwijl ze veel meer potentie hebben." Kijk voor meer informatie op www.jasmintulp.nl

Tip de redactie