Het Mannenkoor ABS uit Steenbergen is een onderdeel van het grote nautische evenement dat in mei 2017 gehouden wordt voor de opening van de haven.

Deze organisatie zorgde ervoor dat de eerste tienduizend euro reeds werd binnengehaald voor het te houden Aqua Musica in de haven van Steenbergen in 2017. Het wordt een evenement van drie dagen eind mei 2017.

"Het Mannenkoor ABS is slechts één onderdeel van het grote evenement", vertelt dirigent Jan Ligtenberg van Mannenkoor ABS. "En we hebben ook de Club van 100. Een aantal leden, sponsors en niet-leden storten jaarlijks 100 euro. Zo gaan er vanuit ons ook duizenden euro’s naar Aqua Musica." 

Dankzij de Club van 100 kunnen dit soort activiteiten worden opgezet. Aanvankelijk zou de vernieuwde haven in Steenbergen een officiële feestelijke opening krijgen in september 2016, maar dat moest meteen van de baan vanwege de onhaalbaarheid in het organiseren van activiteiten.

André Rieu

Een voorbeeld voor het grote evenement is de voormalige Musica Nautica die in juli 2014 werd gehouden in Sint-Annaland. Dit is toen bijzonder mooi geweest. Er is meerdere keren contact geweest met ervaringsdeskundige Caroline van Doorn.

Vanuit haar is een plan gemaakt voor een soortgelijk evenement in de haven van Steenbergen. "Het is de bedoeling dat we een concertvorm gaan opzetten zoals bij André Rieu."

Musicals

Er zullen twee musicals worden opgevoerd en de opening zal gedaan worden door kinderen. Van de vier basisscholen in Steenbergen wordt een eigen orkest samengesteld met vijftig muzikanten. Mannenkoor ABS is een belangrijke katalysator voor gemeente Steenbergen. 

"We bemiddelen door activiteiten op te zetten." Dat bemiddelen is nodig, omdat de gemeente niet alles alleen kan en juist erg afhankelijk is van organisaties als Mannenkoor ABS om zaken geregeld te krijgen.

Speciale gast

Dat het indrukwekkend wordt, blijkt uit het feit dat er een professioneel orkest komt, een speciale gast en er worden solisten uit de omgeving betrokken. "We moeten hier nog wel mee aan de slag. Ook met het mannenkoor en het orkest", laat Ligtenberg enthousiast weten.

De eerste cheque van tienduizend euro mag dan al binnen zijn, het evenement zelf kost nog een aantal keren meer dan dit bedrag. Andere fondsen worden nog benaderd in 2016 om dit culturele evenement doorgang te laten vinden in 2017.

Vrijwilligers

19 mei, 20 mei en 21 mei 2017 zal de haven van Steenbergen één grote muziekhaven zijn. Voor het zover is zullen nog meer subsidiemogelijkheden worden onderzocht. In oktober 2016 wordt duidelijk of er een go of een no-go zal zijn voor de grote heropening van de haven in Steenbergen.

Jan Ligtenberg zet zich er vol voor in. "Ik werk heel schematisch. De gemeente weet precies waar we mee bezig zijn." Voor al het werk dat verzet moet worden zijn er vrijwilligers nodig op alle fronten. Zij kunnen contact opnemen met Jan Ligtenberg.