De Halsterse wijkagenten Paul Jacobs en Diana Schetters doen een oproep aan hangjongeren om zich deze zomervakantie netjes te gedragen. 

Aanleiding vormt de overlast in de omgeving van het Groene Hart in de Halsterse wijk Rode Schouw. Daar zorgen chillende jongeren voor veel troep.

Henk van Houten van het participatieproject rond het Groene Hart deelt de oproep van de wijkagenten, maar pleit tegelijkertijd ook voor een constructieve benadering. "Het zou mooi zijn als we de jongeren wat meer bij onze buurt kunnen betrekken en samen met hen het zwerfvuil kunnen opruimen", vindt hij.

Spelregels

Nu de zomervakantie in aantocht is en de temperaturen oplopen, komen veel jongeren samen in het Groene Hart. Volgens de politie is er niets mis mee, dat zij daar samen chillen. "Maar er zijn wel een aantal spelregels aan verbonden", waarschuwen de wijkagenten via Facebook.

Ze roepen jongeren op om hun zwerfvuil op te ruimen en wijzen hen erop dat het drinken van alcoholhoudende dranken niet is toegestaan in het park.

"Doe je dat wel, dan riskeer je een boete en de drank zal worden ingenomen. Binnenkort gaan we hier ook op handhaven. Zonde van het geld, toch."

Rekening houden

Buurtbewoner Henk van Houten bevestigt dat de jongeren de laatste dagen weer actief zijn in het Groene Hart. "Dat hebben we de afgelopen dagen kunnen merken. Maar zo erg als destijds is het gelukkig niet", verzekert hij.

Van Houten verwijst naar twee zomers geleden. "Toen kwam het regelmatig voor dat de jongeren midden in de nacht met hun brommers bezig waren. We hebben er begrip voor dat ze zich uiten, maar wel rekening houdend met de buurt."

Aanspreekbaar

Mede naar aanleiding van die problemen is een burgerparticipatieproject opgericht. Sindsdien is er volgens Van Houten wel het een en ander veranderd in de wijk.

"We hebben overleg gehad met de basisscholen, het buurtpreventieteam, de jongerenwerker, politie en gemeente. Dat heeft er wel toe geleid dat de overlast verminderd is. De jongeren zijn nu goed aanspreekbaar", vindt Van Houten.

"Ik vraag ze ook wel eens waarom ze niet bijvoorbeeld in het Trefpunt bij De Wittenhorst zitten. Daar mogen ze binnen niet roken en worden ze buiten weggekeken. De jeugd moet ook ergens terecht", toont hij zijn begrip.

Toezicht

Van Houten begrijpt daarom de oproep van de wijkagenten, maar pleit daarnaast voor een constructieve benadering. "Er hoeven van mij niet direct boetes uitgeschreven te worden, maar het is wel goed dat er toezicht is."

"Nu moeten wij als bewoners vaak zelf melding doen bij de gemeente of politie bij overlast door bijvoorbeeld zwerfvuil of hondenpoep. Het zou fijn zijn als dat ook wat meer spontaan gebeurt. Dan raak je eerder met elkaar in gesprek en kunnen we hopelijk ook de jongeren wat meer bij de wijk betrekken."