Geen startersleningen meer bij Gemeente Tholen

De gemeente Tholen verstrekt in ieder geval tot 1 januari 2017 geen startersleningen meer omdat het budget is uitgeput.

Dat heeft het college van burgemeester en wethouders onlangs besloten. Het is nog niet duidelijk of de leningen in het nieuwe jaar weer wel zijn aan te vragen. "Of er per 1 januari 2017 weer startersleningen kunnen worden verstrekt hangt volledig af van de aflossingen", aldus gemeentewoordvoerster Marjolein Teeuw.

De gemeente Tholen is op 3 april 2008 gestart met het uitreiken van startersleningen en deed daarvoor 200.000 euro in een potje van het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting.

Zij zijn verantwoordelijk voor de financiële afwikkeling van de startersleningen die in het leven zijn geroepen in de tijd van de crisis om jongeren die geen hypotheek konden krijgen bij de bank tegemoet te komen, zodat ze alsnog een huis konden kopen.

De twee ton van de gemeente werd nog eens aangevuld met 200.000 euro vanuit het rijk die 50 procent van de startersleningen heeft betaald. Inmiddels zijn zowel de provincie als het rijk gestopt met de bijdrage voor de startersleningen, waardoor veel gemeenten zijn gestopt met het uitreiken van de leningen.

Revolverend fonds

Hoeveel leningen er precies zijn uitgereikt kan de gemeente Tholen nog niet zeggen. "Op dit moment zijn we bezig alle gegevens over de leningen in kaart te brengen. Wij kunnen hierdoor nog niet alle vragen beantwoorden over aantallen en budgetten. Wel is een forse vraag naar startersleningen te zien in 2016. Mede hierdoor is het budget uitgeput." 

Bij de startersleningen is sprake van een revolverend fonds. "Dit betekent dat de aflossingen bepalen hoeveel budget er weer beschikbaar zal zijn. Wanneer alleen de reguliere aflossingen plaatsvinden zal er niet voldoende budget per 1 januari 2017 zijn voor ook maar één starterslening", aldus Marjolein Teeuw.

"Wij zien echter ook regelmatig grote aflossingen terug komen. Dit helpt het budget fors omhoog. Dit is echter totaal onvoorspelbaar."

Tip de redactie