Hondenbelasting gaat in 2017 naar beneden

Hondenbezitters krijgen vanaf 2017 iets meer lucht. De gemeenteraad wil dat vanaf volgend jaar het tarief voor de hondenbelasting met tien procent verlaagd wordt. 

Hondenbezitters betalen nu zestig euro hondenbelasting voor hun viervoeter. Bij iedere volgende hond is dat zelfs honderd euro. Samen zijn de ruim 2200 Woensdrechtse honden goed voor een jaarlijkse inkomstenbron van zo’n 175.000 euro.

Voor de VVD is dat te gortig. De partij diende daarom een motie in om de tarieven de komende drie jaar steeds met tien procent te verlagen, zodat hondenbezitters samen uiteindelijk een bedrag van rond de 100.000 euro zullen moeten ophoesten.

De gemeenteraad stemde ermee in om in ieder geval in 2017 de tarieven al met tien procent te verlagen naar 54 euro voor de eerste hond en 90 euro voor iedere volgende hond.

Motie

Het college heeft met het aannemen van de motie de opdracht heeft gekregen om bij de behandeling van de begroting voor 2017 komend najaar met een concreet voorstel te komen om de belasting ook daadwerkelijk te verlagen.

De raad vraagt het college daarnaast om extra aandacht te besteden aan het tegengaan van overlast door hondenpoep, een van de grootste ergernissen onder de bevolking.

BOA

Volgens Manus Bolders (VVD) moet het mogelijk zijn om de buitengewoon opsporingsambtenaar (boa) ook met de verlaging van de tarieven vaker in te zetten om hondenpoepoverlast tegen te gaan.

Ook wethouder Martin Groffen denkt dat het resterende budget van de hondenbelasting die ruimte nog toelaat. Hij juicht de tariefverlaging ook toe. "Wat ons betreft is dit een gunstige ontwikkeling voor het afbouwen van de lasten voor onze inwoners."

Tip de redactie