Handtekeningen verzamelen voor behoud Marktpoelier

De dagen beginnen langzaamaan te tellen voor de Marktpoelier in Bergen op Zoom.

Marktkoopman Jan van Tuijl heeft aangegeven niet later dan half vijf op de markt te willen staan vanwege zijn gezondheid. Op doktersadvies wil Van Tuijl zijn vijftien uur durende werkdag inkorten. De gemeente Bergen op Zoom, de marktcommissie en de poelier zelf zijn nog niet tot een oplossing gekomen.

4 augustus is voorlopig de laatste keer dat Marktpoelier Jan van Tuijl in actie komt op de Weekmarkt van Bergen op Zoom. Mocht er dan geen gewenste oplossing zijn, dan houdt hij er in Bergen op Zoom mee op.

Handtekeningenactie

Ria Gijssel, initiatiefnemer van de handtekeningenactie, loopt op deze donderdagochtend actief rond op de Weekmarkt. “Ik ben hier voor het behoud van de poelier” vertelt ze. “Ik vind dat er rekening mag worden gehouden met het mens achter de koopman.”

Met de petitie wil de Bergse absoluut geen enkele marktkraam in de weg staan. “Ik ben van mening dat het heel goed is voor de markt, als Jan blijft. Een goede markt bestaat uit een aantal specifieke kramen met goede producten, waar hij er één van heeft. Als Jan vertrekt, dan is dat niet goed voor de rest.”

Als Ria vervolgens met de map naar de klanten zwaait, heeft ze binnen anderhalve minuut alweer vier handtekeningen te pakken. “Mooi”, oordeelt ze als ze door de map heen bladert. “Er zijn genoeg mensen die de handtekeningenactie ondersteunen en Jan maar al te graag hier willen houden. Ik heb er minstens tweehonderd minstens nodig. Aanstaande donderdag (21 juli) ben ik er nog een keer.”

Ria wil de handtekeningen aanbieden aan de burgemeester met als doel om de burgemeester te attenderen op het huidige conflict. “Ik wil aan de burgemeester vragen om nog eens met Jan en de marktcommissie te gaan praten. Samen kunnen ze hopelijk tot de beste oplossing komen.”

Zevenbergen

Vooralsnog staat er een bordje met de tekst ‘Vanaf 1 september kunnen jullie ons vinden op de markt in Zevenbergen! Bedankt voor jullie begrip’ in de marktkraam. “Er is al zoveel gesproken en er zijn al zoveel oplossingen voorgesteld, maar het is voorlopig tot niets uitgelopen”, stelt poelier Jan van Tuijl.

“Het speelt nu zo’n week of zeven. Het liefst vertrek ik om vier uur ’s middags van de markt, maar daar zijn ze het niet mee eens”, aldus Van Tuijl.

De marktkoopman probeerde, naar eigen zeggen, nog water bij de wijn te doen, maar de marktcommissie bleef bij haar mening. Van Tuijl: “Ik heb kwart over vier of half vijf voorgesteld. Helaas moet ik nu waarschijnlijk mijn plek na 20 jaar opzeggen hier in Bergen op Zoom. Wel blijf ik doorgaan in Zevenbergen en de andere locaties.”

Begrip

Een passerende klant heeft begrip voor het standpunt van de poelier. “De Marktpoelier kan aantonen dat hij echt gezondheidsproblemen heeft. Daar mag van mij zeker rekening mee gehouden worden. Al snap ik ook de overige marktlui. Zij vrezen er natuurlijk voor dat klanten denken dat de markt sluit als de poelier ermee stopt.”

Wethouder Arjan van der Weegen laat weten geprobeerd te hebben een passende oplossing te bieden door een andere plaats en tijd voor te stellen. “Als dat niet lukt, dan moet je terugvallen op de geldende regels. Misschien maakt de handtekeningenactie nog iets los bij de andere ondernemers. Aan hen is nu de taak om onderling tot een oplossing te komen. Dit is iets waar de marktcommissie (bestaande uit onder andere de marktondernemers) over gaat.”

Tip de redactie