Onderzoek naar verhogen snelheden in Woensdrechtse dorpen

Er komt een onderzoek naar de mogelijkheden om de snelheden in de Woensdrechtse dorpskernen deels te verhogen van dertig kilometer per uur naar vijftig kilometer per uur. 

Het onderzoek maakt deel uit van het nieuwe Gemeentelijk Verkeers- en Vervoers Plan (GVVP), dat de gemeenteraad donderdag heeft vastgesteld.

Nu geldt dertig kilometer per uur nog als norm voor de bebouwde kom in alle dorpen, met uitzondering van de Scheldeweg in Hoogerheide en een deel van de Antwerpsestraat in Putte.

In het GVVP heeft het college echter laten opnemen dat er een onderzoek moet komen naar een hogere maximumsnelheid.

"Dertig kilometer per uur waar het moet, vijftig waar het kan", vindt wethouder Jeffrey van Agtmaal. Volgens hem voldoen momenteel niet alle wegen om daar dertig kilometer per uur op te handhaven.

Herkenbaar

Toch staan met name ABZ en PvdA niet te springen om de snelheidsverhoging. "Bewoners hebben nu al redelijk veel last van hoge snelheden", stelt Cees Jaspers (PvdA). Hij verwijst daarbij naar de bloembakken die het Ossendrechtse dorpsplatform plaatste naar aanleiding van klachten van omwonenden.

Arjan Buijsen van ABZ vult aan: "Dertig is nu herkenbaar voor onze inwoners. De snelheid en onveiligheid zal juist toenemen, terwijl we extra kosten moeten maken voor extra overgangsborden".

VVD'er Henk Kielman denkt dat er in de praktijk echter niet veel zal veranderen. "Nu al wordt er bij het in- of uitrijden van het dorp rond de vijftig kilometer per uur te rijden. Door dertig kilometer te hanteren rond bijvoorbeeld scholen vergroot je de bewustwording voor die lagere snelheid."

Tip de redactie