Nauwe banden tussen autoverhuur en onderwereld

Bij een groot onderzoek naar de rol van autoverhuurbedrijven bij de georganiseerde misdaad in Zeeland en West-Brabant heeft de politie heel wat bedrijven in de regio in beeld.  

Volgens de politie zijn huurauto’s erg populair bij criminelen, onder meer voor het vervoeren van verdovende middelen. Een speciaal opgerichte taskforce zet zich nu in om de verwevenheid tussen de onder- en bovenwereld in de autoverhuurbranche te doorbreken.

De politie heeft de autoverhuurbedrijven al enige tijd op haar radar staan. Volgens de politie zijn er opvallend veel bedrijven in die sector aanwezig in de regio.

Ongeregistreerd

"Alleen al in een stad als Tilburg zijn dat er 56, waarvan 34 geregistreerd. In een stad als Groningen zijn dat er negentien, terwijl er economisch gezien geen verklaring voor het hoge West-Brabantse aantal is."

Onderzoek heeft uitgewezen dat er bij de autoverhuurbedrijven "onwenselijke verwevenheid" is met de criminele onderwereld. De auto’s worden bijvoorbeeld verhuurd aan mensen die op papier weinig of geen officieel inkomen hebben en de huur cash betalen.

Ook heeft de politie voorbeelden gevonden van verborgen ruimtes in de auto’s, waarmee drugs onopvallend vervoerd konden worden.

Tholen

Zo hield de politie op de Oesterdam bij Tholen een 19-jarige Bergenaar staande, die in een Volkswagen Polo van een Bergs verhuurbedrijf reed. De eigenaar van het bedrijf staat volgens de politie bekend als een fiscale wanbetaler. De jonge bestuurder verklaarde dat hij de auto van een vriend mocht gebruiken om eten te halen.

In de auto werd met behulp van een speurhond een verborgen ruimte gevonden, waarin maar liefst 31 zakjes cocaïne waren verstopt.

Bij doorzoekingen die op de vondst volgden in Bergen op Zoom en Oud Gastel werden voor honderden grammen aan cocaïne gevonden.

Roosendaal

Ook in Roosendaal vond de politie een duidelijke link tussen een verhuurbedrijf en de onderwereld. In een loods naast het bedrijf werden bij een controle hennepgerelateerde goederen, hennepafval en een vuurwapen aangetroffen. De 25-jarige eigenaar van het bedrijf is daarop aangehouden.

Afgelopen week controleerde de politie ook nog zeven verhuurbedrijven in Tilburg en een in de gemeente Borsele. Volgens de politie is de actie voor een van de eigenaren reden om een faillissement aan te vragen. Vier van zijn auto’s bleken namelijk niet verzekerd te zijn.

De politie hield daarnaast nog controles op de A16 bij Hazeldonk, Neeltje Jans, de Brouwersdam en in de omgeving van Bruinisse, Tilburg en Breda. De resultaten van die onderzoeken moeten nog binnen komen.

De taskforce pleit alvast voor extra maatregelen, zoals een vergunningsplicht en een meldingsplicht bij grote cashbetalingen, om de criminele banden bij verhuurbedrijven te doorbreken.

Tip de redactie