Fietssnelweg Bergen op Zoom-Roosendaal voor 2020 gereed

In Bergen op Zoom op de fiets stappen en een half uur later in Roosendaal aankomen. Dat moet binnen vier jaar werkelijkheid worden met de aanleg van een nieuwe snelfietsverbinding tussen beide steden.

Die ambitie heeft de provincie Noord-Brabant uitgesproken in haar nieuwe uitvoeringsprogramma Fiets in de Versnelling 2016-2020.

Na 2020 wil de provincie ook werken aan een fietssnelweg tussen Roosendaal en Etten-Leur, zodat uiteindelijk alle grote West-Brabantse steden via een netwerk van snelle fietspaden verbonden is.

Onderzoek

De gemeenten Bergen op Zoom en Roosendaal startten vorig jaar al een onderzoek naar een mogelijk tracé voor een fietssnelweg. Dat onderzoek is volgens de Bergse gemeentewoordvoerder Erwin Stander nog gaande.

"We zijn momenteel druk bezig met het in kaart brengen van het tracé en alles wat daarbij komt kijken. Net na de zomer zullen we de gemeenteraad hierover informeren", kondigt hij aan.

Verbindingen

De provincie Noord-Brabant ziet in ieder geval wel mogelijkheden voor de realisatie van een snelle fietsroute tussen Bergen op Zoom en Roosendaal voor 2020. 

In de periode erna, tussen 2020-2025, wil de provincie ook een fietssnelweg aanleggen tussen Roosendaal en Etten-Leur en tussen Breda en Tilburg. Het stuk tussen Etten-Leur en Breda werd in 2014 al opgeleverd.

Met de nieuwe tracés is het dus binnen tien jaar mogelijk om van Bergen op Zoom tot aan Tilburg te fietsen over een snelle fietsverbinding. In totaal trekt de provincie 41 miljoen euro uit om het netwerk te realiseren.

De voorkeur van de provincie gaat daarbij uit naar duurzame en slimme technieken, zoals de mogelijkheid om energie op te wekken via het fietspad en het gebruik van biobased-materialen.

Tip de redactie