Zussen uit Bergen op Zoom winnen prijzen op NK Agility

Jasmijn van Vlimmeren (12) heeft tijdens het Nederlands kampioenschap Agility beslag gelegd op de eerste plaats. Haar zus bemachtigde bij de wedstrijd met haar hond de derde plaats.

Samen met haar tweejarig hondje Free WiFi snelde de inwoonster van Bergen op Zoom als rapste voorbij het uitgezette parcours. Tweelingzus Iris zette in een andere categorie een verdienstelijke derde plaats weg.

De Limburgse stad Venlo was dit jaar het strijdtoneel waar 35 kinderen in de leeftijdscategorie 7 tot en met 18 jaar moesten uitmaken wie zich de beste van Nederland mocht noemen.

Parcours in tuin

De aanloop naar het Nederlands kampioenschap verliep soepel. "De generale repetitie ging heel goed", vertelt Jasmijn. "We hebben thuis een parcours in de tuin, waar we met de honden op kunnen trainen. Free Wifi lijkt een natuurtalent te zijn. Ze is heel slim en vooral ook gehoorzaam. Dat zie je ook terug bij de trainingen en wedstrijden."

Het parcours is uiteindelijk niet trainbaar voor de hond zelf. Jasmijn: "De keurmeester van de dag zet elke wedstrijd opnieuw een nieuw parcours op. Je krijgt zelf wel vooraf zeven minuten de tijd om het parcours zonder hond te verkennen en je route uit te stippelen."

Daarna is het aan de hond om het parcours snel en foutloos te lopen. "In het eerste rondje heb ik een fout gemaakt, waardoor ik vijf strafseconden erbij kreeg. Het tweede rondje was spannend, omdat de twee koplopers pas na mij hun rondje moesten lopen."

Uiteindelijk liep Free Wifi een vlotte, foutloze tweede ronde, waardoor de Nederlandse titel alsnog naar de Bergse ging. Met een verschil van 13 seconden was de overwinning ruim te noemen. "Bij een agilitywedstrijd duurt een rondje zo’n 35 tot 45 seconden", zo verduidelijkt Jasmijn.

Small Agility

Tijdens het Nederlands kampioenschap Agility wordt er bij de junioren in drie categorieën gestreden. "Je hebt verschillende klassen", vertelt Jasmijn. "Ik deed mee in de Small Agility-klasse. Daarbij moeten de honden over hindernissen tot dertig centimeter springen."

Iris deed met border collie Ivy mee in de Medium Agility-klasse, waarbij de hond over hindernissen tot veertig centimeter moest springen. Ze mocht na twee rondes met Ivy te hebben gelopen op de laagste trede van het podium plaatsnemen, een verdienstelijke prestatie.

De andere categorie tijdens het Nederlands kampioenschap is Large Agility. Bij de laatstgenoemde categorie kan een hond hindernissen tot 60 centimeter verwachten.

Natuurtalent

Het is een echte beestenboel in huize Van Vlimmeren. Bij de entree blaffen vier honden je tegemoet. "We hebben acht honden in totaal, waarvan vier honden nog actief deelnemen aan Agilitywedstrijden", vertelt moeder Jacqueline.

Free Wifi is misschien wel hét natuurtalent, zo stellen tweelingzussen Jasmijn en Iris. "We hebben haar nu zo’n twee jaar" vertelt Iris. "Toen ze acht weken was, hebben we haar opgehaald bij de fokker. We konden haar nog niet gelijk trainen natuurlijk."

Een hond is na achttien maanden uitgegroeid en gereed voor Agility. "Free Wifi zit dus nog niet heel lang in de hondensport", aldus Jasmijn. "Ondanks dat is ze inmiddels al wel gepromoveerd is naar de zogenoemde C-klasse, de hoogste klasse die een hond kan behalen."

Het EK komt voor Free Wifi en de zussen nog te vroeg. Wegens school was het onmogelijk om een tripje naar Slowakije in te plannen, waardoor de pijlen nu zijn gericht op het EK volgend jaar in Luxemburg.

Tip de redactie