Woensdrecht wil grotere rol burgers bij reanimatie

Als het aan wethouder Lars van der Beek ligt, worden burgers veel vaker ingezet om snel eerste hulp te verlenen bij een hartstilstand. 

Hij roept mensen die in het bezit zijn van een reanimatiediploma op om zich te registreren via HartslagNu. Dat is een netwerk van burgerhulpverleners die opgeroepen kunnen worden om alvast te starten met een reanimatie nog voor de ambulance ter plaatse is.

Cruciaal

Bij een hartstilstand zijn met name de eerste zes minuten cruciaal. Via HartslagNu worden daarom twee groepen burgerhulpverleners ingeschakeld.

De vrijwilligers die zich het dichtst bij het slachtoffer bevinden krijgen per sms een oproep om de reanimatie te starten, terwijl een andere groep de opdracht krijgt om de dichtstbijzijnde AED op te halen en naar het slachtoffer te brengen. 

Aanrijtijden

Voor wethouder Lars van der Beek is dat reden om het netwerk van HartslagNu nog eens extra onder de aandacht te brengen. “Want niet iedere EHBO’er of BHV’er is al geregistreerd”, heeft hij gemerkt.

Volgens hem kan de gemeente Woensdrecht extra voordeel halen uit de burgerhulpverlening, gezien de matige aanrijtijden van de ambulances.

Die halen in zo’n 25 tot 30 procent van de spoedeisende ritten niet de vereiste norm om binnen vijftien minuten op tijd te zijn. In Putte lukt het zelfs twee op de drie ambulances niet op tijd te zijn.

“Daarom kunnen burgerhulpverleners een mooie aanvulling zijn op de ambulance, die sowieso bij iedere hartstilstand wordt opgeroepen”, vindt Van der Beek.

Tip de redactie