Tijdens het braderieweekend van Huijbergen, het laatste weekend van augustus, vindt de derde editie van de alternatieve wielerronde plaats. Dit jaar voor het eerst onder een andere naam: het Woensdrechts Kampioenschap wielrennen.

De eerste twee edities konden al op veel gejuich langs de kant rekenen. Langs de kant puilde het uit van de mensen die keken hoe ongeveer twintig wielrenners streden om de felbegeerde winnaarstrui en bijbehorende beker.

Criteria

Jeffrey van Agtmaal, winnaar van de vorige editie en lid van het organisatiecomité, vertelt over de inschrijving. "Er zitten niet heel veel eisen aan deelname. De enige vereiste die we stellen, is dat de deelnemers inwoner van één van de kernen van de gemeente Woensdrecht moeten zijn."

Oud-inwoners zijn daardoor uitgesloten van deelname. Van Agtmaal: "We moeten natuurlijk ergens een grens trekken. Oud-inwoners, die bijvoorbeeld onlangs zijn verhuisd, kunnen we dit jaar helaas niet deel laten nemen aan de wedstrijd."

"Verder mogen de deelnemers niet beschikken over een elitelicentie", vult wethouder en organisator Lars van der Beek aan. "In de gemeente hebben we naast onze toppers veel recreatieve renners en amateurs die ook graag een wedstrijdje meefietsen. Tijdens het kampioenschap kunnen ze voor eigen publiek laten zien wat ze waard zijn."

750 jaar Huijbergen

Het kampioenschap werd voor het eerst gereden in het kader van de viering van 750 jaar Huijbergen. Net als dit jaar zat Wil de Jong toen bij de organisatie van de wielerronde. "In Huijbergen had je naast de Ronde van Huijbergen ook een kermisronde. Deze was helaas komen te vervallen", legt De Jong uit. "In 2014 hebben we dit een nieuw leven ingeroepen, voorafgaand door een prominentenwedstrijd."

Dit jaar geen prins carnaval en voorzitter van de voetbalvereniging aan de start, maar enkel Woensdrechtse wielrenners. "De wedstrijd wordt de blikvanger van de zaterdag in het Huijbergs feestweekend, vervolgt De Jong. "Het feestweekend wordt gevuld met een braderie en kermis op zondag."

Met het openstellen van de wedstrijd voor alle inwoners van Woensdrecht, mikt de organisatie op deelnames van de vele toerclubs die de gemeente rijk is. "Denk alleen maar aan de Spartaan in Putte of de Huijbergse groep ‘9 uur bij de kerk'," somt Van Agtmaal op.

"Ex-wielrenners, waaronder Ricardo van de Klundert, gaven al aan interesse te hebben. We hopen veel gemotiveerde deelnemers vanuit de gehele gemeente te mogen verwelkomen."

Finishstreep

Eind mei liet de gemeente Woensdrecht een permanente finishstreep aanleggen in de gerenoveerde Dorpsstraat. Wethouder van Agtmaal was destijds, samen met wielertalent Jan Maas, aanwezig om de ingebouwde lijn te openen.

"De finishstreep wordt voor het eerst in gebruik genomen tijdens het Woensdrechts Kampioenschap wielrennen", vertelt Van Agtmaal. "Tijdens het Woensdrechts Kampioenschap wielrennen zal de finishstreep goed zichtbaar zijn. Deelnemers hebben namelijk geen transponders voor de tijdmetingen nodig."

De finishstreep ligt op de plaats waar ook de vorige edities van het Huijbergs Kampioenschap en de Ronde van Huijbergen finishte. "Het parcours is ongewijzigd", aldus Van der Beek. "Er zullen zo’n 14 à 15 rondjes van 2,7 kilometer worden gereden, in totaal zo ongeveer 40 kilometer. In drie categorieën, te weten heren 50+, heren 50- en dames, zijn er prijzen te winnen."