Broer en zus fietsen naar Rome voor restauratie Hervormde Kerk

Broer Maarten en zus Jeanne Post zijn donderdag vanuit Stavenisse vertrokken naar Rome.

Zaterdag zouden ze in Koblenz zijn en maandag gaat de reis verder naar Zuid-Duitsland, Oostenrijk om tenslotte in Italië door te trekken naar Rome. Allemaal om de mooie, gezichtsbepalende Hervormde Kerk van Stavenisse te kunnen restaureren. Kosten: ruim drie ton.

Jeanne is zestien jaar en pas geslaagd voor de havo. Na de vakantie vertrekt ze naar Ede om daar aan de Hogeschool social work te gaan studeren. Jeanne wil maatschappelijk werkster worden of zoiets.

Maarten is 21 jaar en studeert aan de Eramus Universiteit te Rotterdam. Hij volgt daar de studie Bestuurskunde en wil later graag het onderwijs in.

Reis naar Rome

Maarten en Jeanne: "We hadden al wat acties gehouden voor de kerk maar het liep nog niet zo hard. Toen kwam in december het idee op om één of andere sponsoractie te houden. Fietsen naar Rome kwam eerst als grap naar boven. Maar later werd het werkelijkheid en begonnen we serieuze plannen te maken." 

Maarten: "Ik ben al eens met een paar vrienden liftend naar Praag geweest en dat ging heel goed. Zo iets avontuurlijks ligt me wel." Jeanne: "Vorig jaar zijn we ons hele gezin in Haïti geweest. Daar hebben we met een jeep een roadtrip gemaakt. Dus het avontuurlijke zit een beetje in ons bloed." 

Boekjes werden aangeschaft en de fietsroute werd uitgestippeld: Stavenisse – Antwerpen – Lommel – Roermond – Koblenz – Augsburg – Garmisch Partenkirchen – Oostenrijk – Trento – Verona – Ferrara – Ravenna – Assisi – Rome.

Onderweg

Om de kosten zo veel mogelijk te drukken, wordt er zoveel mogelijk op boerderijen langs de route geslapen of eventueel op campings. De bedoeling is dat er op de vlakke stukken iedere dag 100 – 120 km gereden wordt om in de bergen wat meer tijdspanne te hebben. Gemiddeld willen ze zo’n 80 km per dag afleggen.

Jeanne: "Ik heb wel geoefend maar Maarten denkt het zo wel aan te kunnen. We hebben speciale trekkersfietsen aangeschaft, fietstassen gekregen, regenkleding meegenomen en wat lichte kampeerspullen. We willen immers niet te veel meenemen, anders wordt het te zwaar."

Rome

Er is voor Rome gekozen omdat dit toch het kerkelijk centrum van de wereld is. Zowel Maarten als Jeanne zijn er nog nooit geweest. Ze willen er een week blijven en vooral de belangrijkste punten van Rome bezoeken als de Sint-Pieter, het Colosseum en de andere bekende punten.

Op een camping zullen ze overnachten en met het vliegtuig gaan ze weer terug via Brussel naar Stavenisse. Het laatste stuk gaat dan weer per fiets. De bedoeling is dat ze op 19 augustus in Brussel zijn.

Restauratie kerk

De huidige Hervormde Kerk van Stavenisse is in 1911 gebouwd op kosten van de adellijke familie Van der Lek de Clercq. De 106-jarige kerk is dringend aan een flinke renovatie toe. Glas-in-lood raampjes moeten vernieuwd worden. Natuursteen is beschadigd. Voegwerk is aan vernieuwing toe.

Stucwerk moet vernieuwd worden en tegelwerk gerepareerd. Ook houtconstructies moeten vervangen worden door houtrot en boktor. Dakleien, daklood en schoorsteen moeten ook vernieuwd of behandeld worden.

Tip de redactie