Om iedereen van snel internet te kunnen voorzien moet er een nieuwe mast worden gebouwd in Stavenisse. Dat stelt het college van burgemeester en wethouders op basis van gegevens van Skylinq.

Het Thoolse bedrijf gaat naar alle waarschijnlijkheid de gemeente voorzien van een straalverbinding. Volgens schatting zijn er in de gemeente Tholen duizend adressen waarbij de mensen geen mogelijkheid hebben voor snel internet.

"Men denkt 90 tot 95 procent van alle adressen te kunnen aansluiten, maar daarvoor moeten wel vijf straalpunten komen." 

Voor Tholen-stad heeft men de gemeentelijke toren van de Hervormde kerk op het oog. Voor het middengedeelte van het eiland Tholen de watertoren van Scherpenisse, voor Sint Philipsland een windmolen van Wisse Wind en in Oud-Vossemeer de punt van een hoge schuur.

Mast

"Als laatste punt dient er bij Stavenisse een nieuwe mast te worden gebouwd omdat de mast van mobiele telefonie aan de Pilootweg vol hangt en niet voor de juiste zichtverbindingen zorgt." 

De mast zou aan de Buurtweg moeten komen. "De reden dat op die plaats van het eiland geen gebruik kan worden gemaakt van een bestaand lager punt is dat op dit deel van het eiland veel hoge bomen op de dijk de zichtverbindingen bemoeilijken."  

Het bouwen van de mast kost meer geld, maar anders komt het aansluitpercentage zo’n tien tot vijftien procent lager uit. De gemeenteraad neemt op 14 juli een beslissing.