Ruim een half jaar werkten leerlingen van de vijf basisscholen in Tholen samen met de ouderen van Ten Anker om de langste papieren slinger van Nederland te maken.

Iedere woensdagochtend kwam jong en oud samen om in Ten Anker papiertjes aan elkaar vast te nieten. Vrijdagochtend kwamen zij nog een keer samen om met z'n allen te kijken of het record daadwerkelijk verbroken. De positieve uitslag werd met luid applaus gevierd.

Het vorige record van de langste papieren slinger stond op 13 kilometer en 275 meter. Dat moet verbroken kunnen worden, dacht William van Leeuwen, voorzitter van stichting Tholen 650 jaar. Het doel van de actie was om, naast jong en oud samen te brengen, een slinger te maken van 16,5 kilometer.

Dat de eindstand uiteindelijk neer zou komen op 23,650 kilometer, had Van Leeuwen nooit gedacht. "Iedere week kregen we zakken met slingers binnen. Één zak stond voor vijftig meter slinger. Dan zie je wel dat het best veel is en dat het snel gaat." 

De deelnemers bleven maar doorgaan en woensdag werden de laatste slingers nog in elkaar gezet. "Je wil toch de langste slinger maken en het record moet niet zomaar verbroken kunnen worden."

Notaris

Deze week kwam notaris Aart-Jan Schot al twee keer een kijkje nemen. Eerst om de zakken steekproefsgewijs te controleren of ze daadwerkelijk vijftig meter aan slingers bevatten. Daarnaast kwam hij controleren of er inderdaad vijftig slagen om de hekken waren gewikkeld in het voormalige Westerpoortcollege.

"Niet om ieder hek zitten vijftig slagen, maar bij sommigen zitten er bijvoorbeeld weer 54", legt Van Leeuwen uit. "De notaris heeft daarvan een gemiddelde genomen, afgerond naar beneden, en dat is de uitslag." Voorafgaand aan de bekendmaking zijn veel vrijwilligers toch wel nieuwsgierig naar het eindresultaat.

Dat ze het record verbroken hebben weten ze zeker, maar niet met hoeveel kilometer. "We zitten er ruim overheen", zegt één van de vrijwilligers terwijl hij de Zoekweg nog even aan het versieren is met een paar slingers. "Ik denk wel minstens twintig kilometer."

Ouderen

Ook burgemeester Ger van de Velde – de Wilde vond het erg spannend. Zelf kwam hij ook een ochtend helpen. "Die ochtend zag ik jong en oud bij elkaar zitten en dat was het hele doel van Tholen 650 jaar: Om de mensen uit Tholen samen te brengen." 

Na de bekendmaking mochten het college van burgemeester en wethouders, de kinderen en de ouderen een kijkje nemen bij het eindresultaat. Vooral de ouderen waren zeer tevreden over het eindresultaat. "Zij zullen dit wel gaan missen", stelt Van Leeuwen.

"Een half jaar lang kwamen er iedere week jongeren op visite en kwam jong en oud samen. Dat is nu niet meer." Burgemeester Ger van de Velde-de Wilde was blij met het project en de samenwerking die het heeft opgeleverd. "Dit is Tholen ten top. Als we iets doen met elkaar, dan zetten we ook onze schouders eronder."