Politie presenteert nieuwe ME-bussen in Ossendrecht

Vanaf het najaar van 2016 zal de Mobiele Eenheid van de politie op pad gaan met nieuwe witte flex-voertuigen voorzien van de gebruikelijke oranje-blauwe politiestrepen.

Een aantal spiksplinternieuwe bussen zijn woensdag aan de pers gepresenteerd op het oefenterrein van de Politieacademie te Ossendrecht. "Hier in Ossendrecht worden alle ME’ers opgeleid, vandaar de keuze voor deze plek voor de presentatie", vertelt portefeuillehouder crisis-en conflictbeheersing van de Nationale Politie Willem Woelders.

De aanwezige pers en andere genodigden mochten de bussen met houtblokken bekogelen om te zien of ze hiertegen bestand zijn. Ze doorstonden de test probleemloos. Deze voertuigen kunnen stenen, molotovcocktails en stokken goed aan.

De nieuwe bussen zijn kleiner dan de huidige blauwe die de ME gebruikt en daardoor wendbaarder. Er kunnen maximaal acht personen in wat als voordeel heeft dat het B-rijbewijs voldoet. Voor de huidige rijtuigen is het groot rijbewijs nodig want daar passen meer dan acht mensen in.

Kleur

Het opvallendste verschil betreft zondermeer de kleur van het vehikel. De 'oude' generatie bussen was donkerblauw terwijl deze wit zijn. De keuze voor wit is een bewuste.

Woelders: "Deze bussen zijn multifunctioneel. Ze zijn herkenbaar voor de burger als politievoertuigen, maar van binnen zijn ze toegerust om als ME-bus te fungeren mocht de toestand daar om vragen".

"We kunnen hiermee tussen de mensen gaan staan om een rel te voorkomen, ik noem dat de zachte tactiek, maar loopt de situatie toch uit de hand, dan kunnen de politiemensen zich terugtrekken in de bus, de ME-uitrusting aantrekken en vervolgens als zodanig optreden", zegt hij.

Flex-ME

Enige jaren terug is begonnen met de ME op een andere manier te laten opereren, flexibeler. De zogenaamde flex-ME kan vanaf het reguliere politiewerk worden ingezet. Het grootste verschil met de klassieke ME betreft het moment waarop de ME daadwerkelijk optreedt.

Vroeger wachtte men met de ME-inzet totdat er sprake was van escalatie. De flex-ME bedient kortgezegd het hele spectrum van normaal politiewerk tot het optreden bij escalatie. De fonkelnieuwe bussen passen beter bij deze andere manier van werken. Ze worden ingezet bij allerlei politietaken, waaronder ME-taken.

Rustgevend

Terug naar de kleur. Is de witte kleur gekozen omdat wit rust uitstraalt? Minder razernij oproept bij potentiële onruststokers? Woordvoerder Woelders licht toe: "Nee, dat was niet dé reden wit te kiezen. Ons gaat het erom dat het voertuig herkenbaar is als politiebus en multi-inzetbaar is."

Zoals eerder gezegd, de politie kan tussen de mensen staan als politie in normale uitrusting en trachten de gemoederen te sussen en rellen te voorkomen. Mislukt dit, dan kunnen ze tevens optreden als ME gebruikmakend van al het ME-materieel.

"Echter", vervolgt Woelders "als de kleur wit inderdaad de-escalerend werkt en meer rust uitstraalt dan is dat winst voor iedereen". Woelders beaamt overigens dat in sommige situaties de staalblauwe kleur van de huidige ME-bussen bij ruziemakers inderdaad agressie kan opwekken.

Snufjes

In de komende drie jaar worden de oude bussen vervangen door driehonderd  omgebouwde Mercedes-Benz Sprinters. Het prijskaartje bedraagt ruim 40 miljoen euro. De bussen zijn uitgerust met de modernste technieken, zoals oplaadpunten voor mobiele telefoons, kantelsensor en meer.

Volgens Woelders is de bus een digitale meldkamer. Het voertuig beschikt zelfs over een piepkleine ophoudhok, een heuse cel waarin een herrieschopper tijdelijk wordt opgesloten in afwachting van een arrestantenbus.

Tip de redactie