Straathyena's plegen volgens politie geen strafbare feiten

Enkele jongeren uit het filmpje van de zogenaamde straathyena’s, die een automobiliste in de Bergse wijk Borgvliet teisterden, zijn door de politie herkend.

"We zijn nu bezig met hun namen te achterhalen", vertelt politiewoordvoerster Mireille Aalders. Of de jongeren daadwerkelijk een straf staat te wachten is echter nog maar de vraag. "Ik heb het filmpje gezien, maar ze doen in mijn ogen niets strafbaars."

Afgelopen week ging een filmpje 'viraal' op sociale media waarin jongeren in de Pieter Breughelstraat een automobiliste met twee kinderen op de achterbank treiteren. In het filmpje wordt de vrouw gedwongen om te stoppen door een jongen die voor haar auto gaat staan.

Eenmaal afgeremd opent een van de jongeren het portier aan de passagierskant, waarop de vrouw uitstapt. Even later, wanneer de vrouw weer is ingestapt, wordt wederom een portier opengetrokken. Volgens Aalders is duidelijk dat de jongeren uit zijn op een confrontatie, maar een strafbaar feit wordt volgens haar in het filmpje niet gepleegd.

"Het is soms de 'pech' dat dit soort jongeren net niet ver genoeg gaan", aldus Aalders. Wel is er volgens de politiewoordvoerster een melding binnengekomen uit dezelfde straat dat door jongeren over auto’s is gelopen. "Dat is uiteraard wel strafbaar."

'Schandalig'

Wethouder Arjan van der Weegen noemt het "schandalig" wat er is gebeurd. "We hebben meteen contact gehad met de politie en we gaan dit verder uitzoeken." Van der Weegen was wel verrast door het fenomeen van Straathyena’s. Een hype waarbij filmpjes worden gemaakt van jeugd die op straat zaken vernield.

Volgens de wethouder heeft de gemeente overlast van jongeren altijd in de grip gehad. "Daarom gaan we nu onderzoeken hoe diep dit geworteld zit in de Bergse samenleving. Zit dit in een wijk of speelt dit in heel Bergen op Zoom?" 

Mireille Aalders laat weten dat onder andere de wijkagent in gesprek is met de gemeente om dit soort overlast tegen te gaan.

Overlast

Ook vanuit de politiek werd gereageerd op het filmpje, zoals door Lijst Linssen. "Helaas staat dit incident niet op zich en is er sprake van structurele overlast door een groep jeugdigen in de wijk Borgvliet", stelt Camiel van der Meeren, burgerraadslid voor Lijst Linssen.

Volgens de partij is er regelmatig geluidsoverlast door bijvoorbeeld jongeren die tot diep in de nacht op straat voetballen. "Naast de geluidsoverlast vinden er ook vernielingen en verschillende andere soorten kleine criminaliteit plaats."  

"Dit vaak jonge straattuig lijkt zich niets aan te trekken van de normen en waarden zoals je die van een normale burger mag verwachten." Zij willen nu van het college weten welke structurele maatregelen zij gaan nemen.

Aanpak

Mireille Aalders laat weten dat er de afgelopen maand drie meldingen uit de wijk Borgvliet zijn gekomen als het gaat om overlast door jongeren. "En deze meldingen zijn allemaal van afgelopen weekend." Of er daadwerkelijk sprake is van structureel overlast, durft ze dan ook niet te zeggen.

Aalders doet wel een oproep aan getuigen van dergelijke situaties. "Mensen stonden in hun deuropeningen te kijken, maar ze vonden het niet nodig om de deur te sluiten en de politie te bellen. Wij zijn geen tovenaars. Als mensen niets melden, dan kunnen wij ook niets doen." 

Naast de mevrouw in kwestie zijn er dat weekend slechts twee personen geweest die melding hebben gemaakt van overlast door jeugd, waarvan er maar een uit de Pieter Breughelstraat komt.

Tip de redactie