De Nieuwe Haven krijgt rookmelders voor aanleunwoningen

Wethouder Petra Lepolder heeft maandag namens de gemeente de eerste rookmelder, van in totaal 55 stuks, mogen overhandigen aan Peter de Kok van verzorgingstehuis De Nieuwe Haven in Dinteloord.

De rookmelders zijn bedoeld voor de aanleunwoningen bij de vestiging van tanteLouise. Zelf stelde de thuiszorgorganisatie ook nog eens 55 rookmelders beschikbaar. Deze worden de komende tijd opgehangen in samenwerking met de vrijwillige brandweer van Dinteloord.

De overdracht van de eerste rookmelder gebeurde tijdens een teambijeenkomst die volledig in het teken stond van brandveiligheid. De aanwezige medewerkers van De Nieuwe Haven werden door brandweerman Rinus van den Kieboom volledig bijgepraat over brandveiligheid op het werk in het algemeen en specifiek in de zorg.

"Men heeft altijd het idee dat de brandweer je wel komt redden, maar we moeten het samen doen", aldus Van den Kieboom.

Begin dit jaar werd door de brandweerman en tanteLouise al gesproken over brandveiligheid, nadat de zorgorganisatie informatie op had gevraagd over rookmelders.

Het balletje ging daardoor rollen met twee bijeenkomsten als gevolg: een voor de medewerkers en een voor de bewoners van de aanleunwoningen en hun familieleden.

Bewustwording

Tijdens zijn presentatie liet brandweerman Rinus verschillende foto’s en video’s zien. Vooral een filmpje waarin gedemonstreerd wordt hoe snel een klein brandje in de woonkamer kan uitgroeien tot een grote brand wordt vol verbazing bekeken.

Binnen tweeënhalve minuut staat heel de woonkamer in lichterlaaie. "Je hebt maar anderhalf tot twee minuten om te ontsnappen." Ook laat hij een reconstructie zien van een brand bij GGZ-instelling Rivierduinen in Oegstgeest. "Volgens de papieren klopten daar alles", vertelt Rinus van den Kieboom.

Zo was bouwtechnisch alles in orde, alles was gelijkvloers waardoor iedereen makkelijk naar buiten zou moeten komen, er waren BHV’ers aanwezig, et cetera. Toch zijn er bij de brand drie mensen om het leven gekomen. Het heeft alles te maken met bewustwording vertelt Van den Kieboom.

"We kennen allemaal van die irritante klapdeuren. Als je die open laat staan terwijl er brand uitbreekt, dan kan de rook via het trappenhuis naar boven." Hierdoor is er een vluchtroute minder. "Zodra je weet dat iets nut heeft, kan je er beter mee omgaan als het nodig is." De zorg is dan ook een speerpunt bij de brandweer.

Tijd

"Brandveiligheid is heel belangrijk", stelt wethouder Petra Lepolder. "We denken altijd dat brand alleen bij de buren voorkomt." Lepolder benadrukt dat brand gelukkig ook maar weinig voorkomt.

"Maar, als het toch ontstaat: Hoe handel je dan? Je hebt maar weinig tijd en de tijd die je hebt, moet je goed benutten." Daarom zijn de rookmelders volgens de wethouder ook zo belangrijk, omdat ze je op tijd waarschuwen om actie te ondernemen.

Rinus van den Kieboom bevestigt dat. "Wij kunnen jou als brandweer alleen helpen, als we weten dat er brand is. Woon je in de polder en lig je te slapen? Dan is de kans klein dat er iemand 112 voor je kan bellen. Een rookmelder zorgt ervoor dat je tijdig gewekt wordt, zodat je zelf kan bellen."

De brandweer en de gemeente Steenbergen doen veel aan brandpreventie. Zo organiseert de brandweer jaarlijks het ‘Broodje Brandweer’ waarbij ouderen die nog zelfstandig thuis wonen een broodje kunnen eten op de kazerne, terwijl ze bijgepraat worden over rookmelders en andere preventiemiddelen.

Tip de redactie