Na twee pogingen lukte het de initiatiefnemers om via de provincie subsidie te krijgen voor het oprichten van een G-hockeyteam bij Mixed Hockey Club (MHC) Tempo.

Nina Faas, oud speelster en momenteel een van de begeleiders van het al bestaande LG-hockeyteam bij de club, trekt het project. Enthousiastelingen met een verstandelijke beperking en sportieve ambities kunnen vanaf heden instromen.

Voor wie nog niet weet hoe leuk hockey is, organiseert Faas hockeyclinics op scholen en instanties in de regio. De ambitie is om een team te formeren dat straks aan de G-competitie mee kan doen. Het LG-team van Tempo boekt al jaren successen in de landelijke competitie.

Lichamelijke Beperking

Het motto Niemand buitenspel heeft een vaste plek binnen de KNHB, zij bieden zowel voor sporters met een lichamelijke (LG) en/of geestelijk (G) beperking hockey in competitieverband aan.

Bij MHC Tempo traint al 16 jaar een LG-hockeyteam, in principe bestemd voor sporters met een lichamelijke beperking maar er doen ook spelers met een geestelijke beperking aan mee. De provinciale subsidie maakt het mogelijk om voor hen een eigen G-team te gaan formeren bij de hockeyclub.

“De club is erg begaan, met het LG-team doen we altijd mee aan het jaarlijkse oliebollen- en familietoernooi en met het G-team straks natuurlijk ook”, vertelt Faas.

Overweg

Faas heeft een achtergrond in de zorg voor verstandelijk beperkten en is zeer breed opgeleid. “Er is plek voor iedereen en ik kan met allerlei soorten beperkingen overweg”, vertelt ze. Vanaf 4 jaar zijn G-sporters uit Bergen op Zoom en omgeving welkom om mee te komen doen.

Via het organiseren van hockeyclinics op scholen en dagbestedingcentra in de regio laat ze zoveel mogelijk mensen kennismaken met hockey op hun eigen niveau. Het accent ligt daarbij op spelplezier en vertrouwen in eigen kunnen en mogelijkheden en niet op de beperking.

Palmares

Dat is ook een belangrijke voorwaarde bij het LG-hockey. “Ook als je doof of blind bent kun je, als beschermde speler, gewoon meedoen in het team”, vertelt Anneliek de Bont, al jaren de vaste begeleidster van het LG-team.

“Bij een epileptische aanval van een speler tijdens de wedstrijd, leggen we het spel even stil en als het over is gaan gewoon weer vrolijk verder.”

Het LG-team heeft al een mooie palmares opgebouwd, waaronder Sportploeg van Bergen op Zoom in 2010. Het internationale team, er zijn vier Belgische spelers, verloor in 2013 de landelijke titel maar knokte zich dit jaar terug.

Voor de achtste keer mogen zij zich kampioen van Nederland noemen. Vanwege hun uitstekende landelijke prestaties benoemde wethouder Yvonne Kammeijer het team tot ambassadeurs van Bergen op Zoom.

LG-spelers

De LG-spelers van MHC Tempo: Robbert Bal, Ilse de Bont, Georgie Weggheleire, Gert-Jan Nelen, James Verheugt, Sophie Faas en, Jonathan van Heijst, Jelco van Adrichem, Marnix Dictus, Elize Evens, Alfons de Kok en het echtpaar Sanne van Geel en Michiel Neys (aanvoerder, oud speler Breda).

Zij zijn vorig jaar getrouwd. Begeleiding door Pascal Oskamp, Roland Nuijten, Sigrid Noorddijk, Nina Faas en Anneliek de Bont. Het team heeft vaste keepende gastspeler: Randy uit Sittard.