Voor de 72e keer trok zondag de Maria Ommegang door de straten van Bergen op Zoom.

Traditioneel trekt deze dankstoet elk jaar op de laatste zondag van juni door de stad als dank voor het feit dat Bergen tijdens de tweede wereldoorlog bespaard is gebleven voor groot oorlogsgevaar.

Ondanks de barre vooruitzichten, kreeg de stoet niet te maken met regen en onweer maar was het juist stralend weer met slechts een paar regendruppels.

De organisatie van de Maria Ommegang zal de hele dag met een schuin oog naar buienradar hebben gekeken. Maar de onweerswolken waaide tijdens de 72e editie van de dankstoet voorbij de stad. Het noodweer dat was voorspeld bleef slechts beperkt tot een paar kleine druppels.

Duivel

Een van de meest bekende personages uit de stoet is misschien wel de duivel die probeert Eva te verleiden om in de appel te bijten.

De rol van de duivel wordt al veertig jaar gespeeld door Fred van Baal. Deze editie is voor hem bijzonder omdat hij heeft besloten om zijn mantel naast zich neer te leggen.

Op de Grote Markt en op verschillende andere plekken wordt er door het publiek dan ook geapplaudisseerd als hij zijn act uitvoert. Zoals hij al 40 jaar doet, blijft hij ook nu perfect in zijn rol en vertrekt hij geen spier.

Medemens

Ieder jaar heeft de dankstoet een thema. Dit jaar is 'Maria, Moeder van Barmhartigheid' het thema van de Ommegang. Een thema dat goed aansluit op de actualiteit omdat mensen constant voor het vraagstuk staan wat ze voor de medemens doen en wat ze nog meer kunnen doen.

Dit jaar ging er een zogenaamde vredesmars aan de dankstoet vooraf. Voor deze vredesmarkt werkte de Bergse kostuumontwerper Ward Warmoeskerken samen met theater- en productiehuis Huis aan de Schelde om het thema van dit jaar uit te beelden.

De groep vroeg stilzwijgend door bordjes voor barmhartigheid. Er staan teksten als 'Kleed hen' en 'Voed hen'. Dit stille protest herinnert aan het samenkomen van mensen na de aanslagen die in de afgelopen jaren hebben plaatsgevonden.

Dankstoet

De dankstoet is een unieke gebeurtenis en trekt daarom nog elk jaar veel mensen. Op sommige plekken staat het rijen dik om de stoet goed te kunnen aanschouwen.

De reden dat de stoet jaarlijks door de straten van Bergen op Zoom trekt is omdat Kapelaan Ooijens tijdens de tweede wereldoorlog had beloofd dat elk jaar een dankstoet ter ere van Maria door de stad zou trekken als Bergen bespaard zou blijven van groot oorlogsgeweld.

Mede door zijn gebed bleef Bergen gespaard tijdens de oorlog en daarom werd deze oude traditie in 1945 weer in ere hersteld.