Veteranen uit de gemeente Woensdrecht worden jaarlijks door de gemeente uitgenodigd voor Veteranendag. Vrijdag toonden ze onder meer hun schietkunsten.

Deze dag wordt inmiddels al weer voor de derde keer op de vliegbasis georganiseerd en is een plek waar (oud-) soldaten elkaar kunnen ontmoeten en ervaringen uitwisselen.

In Woensdrecht staan er verschillende presentaties, een rondrit over de vliegbasis en een 'oefening' in de schietsimulator op het programma.

In de gemeente Woensdrecht hebben zo’n vijftig veteranen zich aangemeld voor het jaarlijkse evenement. De deelnemers uit verschillende leeftijdscategorieën hebben allemaal hun eigen verhaal. Zo vertelt veteraan Willem van Herk dat hij na de tweede wereldoorlog in dienst zat.

"Wij vochten met de wapens die door de geallieerden waren achtergelaten. We wisten ook helemaal niet wat we konden verwachten. Dat is nu wel anders", zegt hij terwijl hij aandachtig rondkijkt op de vliegbasis.

Actief

Hoewel sommige mensen bij veteranen denken aan mensen die in het verleden soldaat zijn geweest, hoeft het niet altijd te gaan om militairen die al afgezwaaid zijn. In principe is iedereen die op uitzending is geweest een veteraan.

"We merken dat veel actieve militairen niet aansluiten bij een veteranendag omdat er wel een soort lading omheen zit", aldus Sharan Kok, woordvoerder van de gemeente Woensdrecht.

Gastheer

Het is alweer de derde keer dat veteranen uit de gemeente Woensdrecht welkom zijn op de vliegbasis. Voorheen werd de dag op verschillende locaties in de gemeente georganiseerd.

"Wij zijn heel erg blij dat we welkom zijn op de vliegbasis", zegt wethouder Martin Groffen. Dit is natuurlijk een prachtige en toepasselijke locatie om deze mensen te verwelkomen."

In de ochtend staat er onder andere een presentatie op het programma van kapitein Jansen over zijn uitzending naar Sudan.

Na de lunch mogen de deelnemers kiezen uit een rondrit over de basis of een bezoekje aan de schietsimulator. Veel van de oud-militairen maken graag van deze laatste mogelijkheid gebruik om te kijken of ze nog een beetje in vorm zijn.

Simulator

In de simulator legt de instructeur uit dat er vandaag de dag veelal getraind wordt in een virtuele omgeving. Hier kan de instructeur alle schoten van de mensen op de schietbaan analyseren om eventuele verbeterpunten aan te stippelen.

De wapens zijn wel een stukje moderner dan dat de meeste veteranen zijn gewend. Tijdens de oefening laten ze echter allemaal zien dat ze het nog niet verleerd zijn en schieten (virtueel) nog steeds met scherp.

Aandachtig kijken ze dan ook over de schouder van de instructeur mee als hij de scores bekijkt. Na het bezoek aan de simulator of de rondrit, wordt de dag afgesloten met een gezamenlijk drankje.