In het gemeentehuis van Tholen zijn door burgemeester Van de Velde-de Wilde draaginsignes opgespeld aan zeven aanwezige oud VN-militairen die diverse missies hebben gediend, onder meer in Libanon.

In Nederland worden er op Veteranendag ruim 17.000 veteranen geëerd en bedankt, mede door Zijne Koninklijke Hoogheid Koning Willem-Alexander. Tot de burgemeester van Tholen kwamen enkele persoonlijke verhalen. Een uitzending naar het buitenland in oorlogsgebied heeft altijd een impact.

Op het moment dat er in de Ridderzaal te Den Haag de Veteranendag officieel wordt geopend door Koning Willem-Alexander, minister van Defensie Jeanine Hennis-Plasschaert en minister-president Mark Rutte, zijn er zeven VN-veteranen in het gemeentehuis van Tholen aanwezig met familie en vrienden.

Overal in Nederland vinden er formele gebeurtenissen plaats waarbij respect, erkenning en dankbaarheid wordt uitgesproken voor hen die voor veiligheid en vrede zijn opgekomen in oorlogsgebieden, nu en in het verleden.

Oorlogsgebied

Niet alle verhalen mogen tot in detail worden bekend gemaakt, hoe leerzaam en opmerkelijk ze ook zijn. Dat heeft te maken met een zwijgplicht waarvoor de veteranen hebben getekend. Maar dat elke missie een eigen impact heeft, blijkt uit datgene dat wel uitgesproken werd tijdens een contact met de burgemeester.

De heer Koeteeuw ging in 1981 naar Libanon voor zes maanden als chauffeur en monteur. "Het alleen reizen in oorlogsgebied is iets wat nu eigenlijk niet meer voor te stellen is. Ik stond hier toen niet bij stil."

Hij heeft de ervaring dat hij snel volwassen is geworden, maar spijt heeft hij nooit gehad om deel te nemen aan missies.

Communicatie

De heer Van der Linde herinnert zich als sergeant bij een verkenningseenheid vooral de verschillende tijdperken in relatie tot de techniek die er gold. "In 1983 ging alles per brief en eenmaal per week kwam er post uit Nederland. Daar keek iedereen reikhalzend naar uit. Fotorolletjes werden opgestuurd en bij thuiskomst zag je het resultaat. Er was destijds geen telefonisch contact."

In 2005 is Van der Linde voor de VN naar Cyprus geweest. "Ik had toen een mobiele telefoon waarmee ik kon bellen. Er was e-mail en er waren digitale foto’s. Het waren twee verschillende missies."

Diepe wonden

Peet Uytdewilligen wil expliciet eenieder bedanken in een persoonlijk betoog nadat burgemeester Van de Velde-de Wilde heeft gesproken.

"Aan mijn missies heb ik een warm en koud gevoel overgehouden", vertelt Uytdewilligen. "Koud aan de herinneringen en warm aan de erkenning en het respect dat getoond wordt. Ik ben op jonge leeftijd, als 18-jarige, uitgezonden naar Libanon. Ik herinner me de diepe wonden en ik ben dankbaar dat ik hier sta. Veel mensen ben ik dankbaar. Vooral ook mijn zus die me dag en nacht heeft gesteund. En niet te vergeten mijn vrouw Carolien die als een blok achter me staat."

Draaginsignes

Met een emotioneel moment wordt het formele gedeelte afgesloten in het gemeentehuis van Tholen. Op nationaal niveau worden veteranen bedankt die ingezet zijn in dienst van de vrede.

"Ik heb grote waardering en diep respect", vertelt Burgemeester Van de Velde-de Wilde. "Het is niet vanzelfsprekend om dag in dag uit te werken aan vrijheid." 

Degenen die een draaginsigne opgespeld kregen in Tholen zijn J.A. van der Linde, P.J.C.M. Uytdewilligen, G. Driehuis, R. van Etten, D. Guequierre, W.T. Nederveen en J.S. Koeteeuw. De heer Nieuwenhuis kon niet aanwezig zijn. Hij krijgt zijn draaginsigne opgestuurd.