Zeeland Business organiseerde woensdagavond een netwerkbijeenkomst over 'geld verdienen met duurzaam ondernemen'. In de publieke hal werd er genoten van een groot buffet. De raadszaal zat vol met ondernemers die werden geïnspireerd door sprekers.

Aan het einde van de avond deed deze gemeente er nog een formeel schepje bovenop om duurzaamheid daadkracht bij te zetten in de toekomst.

In eerste instantie wist wethouder Frank Hommel niet wat hij met duurzaamheid aan moest. "Ik wist niet wat ik ermee moest doen, maar naarmate ik ermee bezig was, ontdekte ik dat het heel veel is. Heel veel serieus werk. Het is geen geitenwollensokkengedoe. Het duurzaam ondernemen zit in ons DNA."

Gemeente Tholen houdt zich reeds langer bezig met duurzaamheid. Zo’n 200 ondernemers hebben inmiddels de cursus duurzaam ondernemen gevolgd en hier stopt het niet bij. Aan het woord komen enkele ondernemers van Tholen.

Bermgras

Een van die ondernemers is Harm-Jan van Dijke van Van Dijke Groep.""Duurzaamheid is doen en koppelen aan de drie P’s." Met de 3 P’s bedoelt hij People, Planet en Profit. "Je eigen personeel laten bijdragen aan het proces waarbij lokale duurzaamheid wordt betrokken. Dat is People."

Hij geeft een voorbeeld van Planet; hun eierdoosjes zijn gemaakt van bermgras, een afvalproduct. En Profit is niet alleen winst in de zin van geld. "Als je het op een goede manier doet, kun je ook op andere manieren en gebieden winst maken."

Voor een andere 'parel' van Tholen, Marc Bierens van Delta Glass, is duurzaamheid geen vanzelfsprekendheid.

Bijbelse bedrijfsvoering

Voor Jos Schot van Profielnorm komt er nog iets anders bij duurzaamheid kijken. "De zorg voor de natuur en onze planeet, het is een nieuwe Bijbelse bedrijfsvoering waarbij je zorgen draagt voor je naasten. MVO is een Bijbels perspectief. Je krijgt er veel meer voor terug."

Zijn bedrijf heeft onlangs een 64-jarige werknemer aangenomen. "De man stond met tranen in zijn ogen. We moeten die zorg in maatschappelijke betrokkenheid tonen." De avondvoorzitster Wendy Edens geeft tussen de dialogen wat diepgang mee van de Dalai Lama. "Als je denkt dat je te klein bent om impact te maken, probeer dan maar eens te slapen met een mug in de kamer."

Duurzaamheidskring

Ira von Harras, Het Groene Brein ROOTS, bracht de ondernemers de nieuwe economie bij. Op haar ontdekkingsreis rond de wereld kwam ze erachter dat wat we nu kunnen leren in combinatie gaat met de wijsheid van vroeger. "Er is nu een disbalans. Voor één t-shirt is er bijvoorbeeld 2700 liter water nodig. De nieuwe economie, waar ook de circulaire economie toe behoort, is vooral aandacht hebben voor elkaar en sociaal zijn."

Aan het einde van de avond werd formeel de Stichting Duurzaamheidskring Tholen opgericht door notaris Knook. Wethouder Frank Hommel is hier voorzitter van. "Duurzaam is eigenlijk welzijn. Tholen, creativiteit en innovatie gaan hier hand in hand."

Verankering

Mede-organisator Jonathan de Voogd van Zeeland Business kijkt terug op een succesvolle avond. "Bij het netwerkgedeelte zijn er veel contacten uitgewisseld."

Meerdere keren per jaar worden er bijeenkomsten georganiseerd, opdat ondernemers hun kennis kunnen uitwisselen, voor nu op het gebied van duurzaamheid. Gemeente Tholen wil hier actief aan blijven meewerken, ook buiten de grenzen van het eiland Tholen om duurzaamheid te verankeren en continuïteit te garanderen.