Het weer, de mooie locatie en de kwaliteit van de Hollandse Nieuwe maakte de Haringparty in Tholen voor de zestiende keer op rij tot een groot succes.

Het was druk op Het Henk Elenbaasplein achter de Gasthuiskapel, maar ook de ruimte achter het oude stadhuis van Tholen was nodig om de vele gasten te herbergen op vrijdag 24 juni.

De Lions, een stichting die vanuit de Verenigde Staten naar Nederland kwam overwaaien, is ook al vele jaren op Tholen actief. "Het doel van de Lions is om dienstbaar te zijn voor mensen. Daarom hoef je ook niet te vragen of het aanslaat."

"De Lions zijn altijd welkom omdat we de mensen, die dat nodig hebben, graag willen helpen", aldus Levien Bout, tot tien dagen geleden voorzitter van Lions, Tholen. De nieuwe voorzitter is Emiel Streng. Elk jaar wordt er gewisseld van voorzitter.

Hart voor Hart

Bestuurslid Bert School is natuurlijk heel blij met de 4000 euro. "We kunnen het goed gebruiken. We werken met 25 vrijwilligers en halen overgebleven voeding op. Vervolgens verdelen we dat onder 26 gezinnen in de gemeente Tholen, die daarvoor in aanmerking komen. We geven nooit geld, maar alleen spullen."

"Soms moeten we zelf inkopen, zoals bijvoorbeeld babyvoeding, en daar hebben we geld voor nodig. Ook bieden we hulp bij financiële problemen of schuldkwesties. We verwijzen dan door naar de juiste instanties. Mensen die geen geld hebben om hun woning in te richten, worden ook geholpen."

"We hebben 700 vrienden op Facebook, die dan bericht ontvangen voor een bed, stoel of tafel. En in korte tijd is er altijd wel iemand die wat heeft staan."

Activiteiten Lions

"Als bestuur kijken we iedere keer welk goed doel er in aanmerking komt", vertelt Bout. "We proberen altijd iets in de gemeente zelf te vinden. Dit keer sprak Hart voor Hart ons aan en we zijn blij met het mooie bedrag dat we kunnen doneren."

De Lionsclub heeft 30 leden, die vooral uit ondernemers bestaan. Meestal wordt iemand gevraagd lid te worden. Naast deze haringparty is er ook een kreeftenparty, houtzaagactie en een kennisquiz.

Reacties


Els Laban is geboren op Tholen en woont nu in Terheijden, bij Breda. Ze is geen lid van de Lions, maar door haar broer uitgenodigd. "De smaak van de haring is voortreffelijk. Ik weet niet waar de opbrengst voor bestemd is. Ik denk wel dat Lions goed bezig is. Ik ben voor het eerst naar een actie van de Lions en ik denk niet dat je er zomaar lid van kunt worden." 

Ella Kersbergen uit Oud-Vossemeer is ook een gast die is uitgenodigd door een vriend. Haar man vindt de haring super en hij kan het weten, want hij is afkomstig uit Katwijk. "Ik ken het goede doel. Ze helpen mensen waar nodig", aldus Kersbergen.

Otto Contant is er voor het eerst. "Het is echt gezellig en de haring is prima. Lions is altijd goed voor de middenstand." Henk Nieuwenhuis is vanaf het begin lid van de Lions. "Ik ben er actief in. Het is wel nodig dat er wat jong bloed bij komt. Iedereen kan lid worden ongeacht geloof of politiek. Het is echt een vriendenclub. Ik probeer overal bij te zijn."